ZDF: mivel a németek mégis támogatják az orosz olajembargót, Magyarország is eláll a vétótól

A német lap úgy tudja hazánk mellett Szlovákia és Ausztria is visszalép a vétótól. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a német álláspont is 180 fokos fordulatot vett a kérdésben.
Kékes Viktória

2022. május 02. 09:48

ZDF: mivel a németek mégis támogatják az orosz olajembargót, Magyarország is eláll a vétótól

Orbán Viktor március 8-án találkozott Boris Johnson brit kormányfővel. A magyar miniszterelnök azt mondta:

 

„Elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. A szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni.

 

A miniszterelnök szavait néhány nappal később Szijjártó Péter is megerősítette az uniós külügyminiszterek csúcstalálkozóján:

 

„Nem fogunk támogatni olyan szankciós intézkedéseket, melyek Magyarország energia-ellátásának biztonságát kockáztatják.”

 

A hétvégén azonban arról szóltak a hírek, hogy most már Németország is támogatja az orosz olajimport korlátozását. 

 

A német álláspont változása a jelek szerint komoly hatással van a magyar álláspontra is: a Portfolio szúrta ki, hogy a ZDF információi szerint három ország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia is visszalép a vétótól.

 

Ezzel a lépéssel minden akadály elhárulhatna az elől, hogy az Oroszország elleni újabb uniós szankciócsomag része legyen az olajembargó is. Ennek részletei már a napokban kiderülhetnek, hiszen - a nemrégiben Bucsát is megjárt  - bizottsági elnök azt mielőbb be akarja nyújtani a tagállamok vezetőinek.