Závecz: nagy valószínűséggel érvénytelen lesz a kormány „gyermekvédelmi” népszavazása

Sok érvénytelen szavazat várható és nagyon kevesen voksolnak majd igennel.
Kékes Viktória

2022. március 31. 09:14

Závecz: nagy valószínűséggel érvénytelen lesz a kormány „gyermekvédelmi” népszavazása

A hét milliárd forintba kerülő „gyermekvédelmi” népszavazás megtartása meglehetősen feleslegesnek tűnik: azok ugyanis, akik ki akarják tölteni a szavazólapot, pártszimpátiájuktól függetlenül nagyon hasonlóan gondolkodnak a témáról. Különbségek csak egy kérdésnél figyelhetők meg - derül ki a Závecz Research a 24.hu megbízásából készített közvélemény-kutatásából. 

 

A választási részvételüket ígérők 12 százaléka egyetlen kérdésre sem válaszol majd, ők tehát biztosan érvénytelenül szavaznak. A hatpárti összefogás támogatóinak 27 százaléka egyáltalán nem válaszol majd a népszavazás kérdéseire, további 8-10 százalék pedig bizonyos kérdésekre nem akar felelni, vagyis várhatóan érvénytelenül szavaz majd.

 

Ráadásul az egyetlen kérdés, ahol kimutatható szignifikáns különbség a kormánypárti és ellenzéki szavazók véleménye között, annál a kérdésnél figyelhető meg, amely a kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokra vonatkozik. Itt az összes válaszadó 8 százaléka válaszolt igennel, azaz nincs kifogása az ellen, hogy ilyen jellegű edukáció történjen az iskolákban. Ha a pártszimpátiát nézzük, a kormánypárti szavazók 3, az ellenzékiek 15 százaléka támogatja ezt a kérdést. 

Forrás: 24.hu/Závecz Research

A második kérdésre, miszerint támogatja-e, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek, a válaszadók 77 százaléka mondott nemet, és mindössze 1 százalék igent. 

Forrás: 24.hu/Závecz Research

Az ezerfős, reprezentatív felmérésben részt vevő ellenzéki szavazók között egyetlen egy sem akadt, aki támogatná a nemi átalakító kezelések népszerűsítését a kiskorúak között, hiába is állítja ennek ellenkezőjét a kormányzati propaganda. 

 

A következő kérdésre, amely arra keresi a választ, hogy támogathatónak tartjuk-e, hogy „kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?” 76 százalék mondott nemet, és 2 százalék igent. Még az ellenzék támogatói között is 55:3 a nemmel, illetve igennek szavazók aránya.

Forrás: 24.hu/Závecz Research

Az utolsó kérdés, amely azt firtatja támogatható-e a kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmak megjelenítése 77 százalék volt a nem válaszok aránya, és mindössze 1 százalék felelt igennel.

 

Forrás: 24.hu/Závecz Research

Sajnálatos, hogy erre a láthatóan teljesen felesleges, látszatnépszavazásra hét milliárd forintot szór el a kormány.