Závecz: Döntetlen közeli a helyzet az ellenzék és a Fidesz között.

Az elmúlt egy hónapban erősített a Fidesz, a kormánypárt októberben még 34 százalékon állt a teljes népességen belül, a legfrissebb, novemberi mérés szerint már 37 százalékon, derül ki a Závecz Research új felmérése, amelyet a Telex ismertetett.
Vass Imre

2021. december 03. 20:11

Závecz: Döntetlen közeli a helyzet az ellenzék és a Fidesz
között.

A rangsorban a második helyen 12 százalékkal a Demokratikus Koalíció áll, az egy hónappal ezelőtti eredménye 1 százalékkal romlott.

 

A harmadik legerősebb párt továbbra is a Jobbik, a párt 2 százalékot rontva az előző hónapi eredményén, 9 százalékon áll most.

A teljes választói körben az MSZP változatlanul 6 százalékon áll, a Momentum elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról, jelenleg 5 százalékos.

 

Az LMP, a Párbeszéd, a Mi hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is 2-2 százalékon áll.

A felmérés szerint a pártnélküliek aránya 25-ról 21 százalékra csökkent.

 

A biztos pártválasztók csoportjában 

a Fidesz 47 százalékon,

a DK áll 19 százalékon, 

a Jobbik 10 százalékon,

az MSZP 7 százalékon, 

a Momentum 5 százalékon, 

a Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékon,

az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll.

 

November a Fidesz-KDNP 300 ezer fővel növelni tudta bázisát, 35 százalékról 39 százalékra.

 

Az átlagosnál jóval nagyobb arányban erősítettek a kormánypártok a legfeljebb alapfokú végzettségűek és a falvakban élők körében: 8, illetve 9 százalékponttal.

Az ellenzéknek is lettek új hívei, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk, hozzájuk nagyjából 150 ezer fő csatlakozott. Az emelkedés főképpen a kis és közepes városokban, valamint az érettségizettek és diplomások csoportjában érzékelhető, ezekben 5-7 százalékponttal lett magasabb a támogatottság. A két lista versenye valamivel szorosabbá vált, a múlt havi 4 százalékos ellenzéki előny 2 százalékosra szűkült.

 

A felmérés november 15-24. között készült, ezer fős reprezentatív mintán.

(Telex)