Závecz: csak minden második magyar harcolna az országért, Orbán Viktor Párizsból Brüsszelbe utazott, Novák Katalin a háborús bűnok kivizsgálására buzdít

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója 2022. május 30. koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 30. 13:00

Závecz: csak minden második magyar harcolna az országért, Orbán Viktor Párizsból Brüsszelbe utazott, Novák Katalin a háborús bűnok kivizsgálására buzdít

Továbbra is heves harcok dúlnak Szeverodonyeckben

A napok óta ostromlott kelet-ukrajnai városba hétfő reggel hatoltak be az oroszok, és a folyamatos bombázás miatt a gáz-, a víz- és az áramellátás is erősen akadozik.

 

„Három, négy, öt órán keresztül lőnek, majd előrenyomulnak. Akik támadnak, azokat megölik, aztán újra elkezdődik a lövöldözés, majd újabb támadás. És ez addig tart, amíg valahol át nem tudják törni az állásainkat” – mondta Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület kormányzója.

 

Hajdaj szerint vasárnap ketten haltak meg, öten megsebesültek, és ötven ház megsemmisült. Hajdaj hozzátette: „szinte minden nap” érkezik humanitárius segély, és emberei igyekeznek evakuálni a lakosokat, amikor csak tehetik.

 

A Szeverodonyeckkel szomszédos Liszicsanszk továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll.

 

115 bányász rekedt a föld alatt Kelet-Ukrajnában az áramkimaradások miatt

A harcok által okozott áramkimaradások miatt 115 bányász rekedt a föld alatt a kelet-ukrajnai Donyecki területen a régió kormányzója, Pavlo Kirilenko szerint. közülük 112-en a centralnajai, hárman pedig a toreckajai bányában vannak. Kirilenko azt mondta, már a bányászok kimenekítésükön.

 

Novák Katalin: Követeljük minden háborús bűn kivizsgálását!

A köztársasági elnök Ukrajna jelenleg egyetlen működő tévécsatornájának adománygyűjtő műsorában vett részt – más állam- és kormányfők mellett. 

 

 

Novák Katalin azt mondta:

 

„Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót és Ukrajna fegyveres megtámadását. Követeljük minden háborús bűn kivizsgálását, és megfelelő büntetést kérünk azokra, akik ezeket az emberiség elleni barbár tetteket elkövették. Magyarország továbbra is elkötelezett abban, hogy biztonságos menedéket nyújtson a hazánkba érkezett több mint 700 ezer menekültnek. Továbbra is ellátjuk a sebesülteket, élelmiszert küldünk az otthon maradóknak, tanulási lehetőséget kínálunk a hazánkba érkező gyerekeknek, fedelet, ételt és munkát biztosítunk a családoknak, ameddig arra szükség van. Magyarország és a magyar emberek az ártatlan áldozatok mellett állnak, csak a békére vágyunk; minél előbb, annál jobb".

 

Orbán Viktor Párizsból Brüsszelbe utazott

A miniszterelnök – az Európai Labdarúgó Szövetség meghívására –szombat este részt vett a Bajnokok ligája döntőn, de hétfőn Brüsszelbe utazott, ahol az uniós állam- és kormányfők kétnapos tanácskozására kerül sor. 

 

Itt természetesen szóba fog kerülni az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag bevezetése is, amely – többek között – tartalmazza az olajembargót. 

 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ma optimistán nyilatkozott. A France Infonak azt mondta, hétfőn biztosan megállapodás születik majd, arra kérdésre pedig, hogy Magyarország és más kelet-európai államok ellenállása miatt megbukhatnak e az orosz olaj behozatalának tilalmára vonatkozó tervek, Borrell azt felelte:

 

„Nem hiszem. A végén úgyis lesz megállapodás”.

 

 

Závecz: csak minden második magyar harcolna az országért

Az orosz-ukrán háborúról és annak lehetséges magyarországi hatásairól készített felmérést a Závecz Research, amit a hvg.hu ismertetett. Ebből az derült ki, hogy

  • magyarok csaknem kétharmada, hatvanöt százaléka agressziónak tartja Oroszország részéről, hogy megtámadta Ukrajnát,
  • hatvan százalék szerint Oroszországot, tizenhat százalék szerint Ukrajnát terheli nagyobb felelősség a háború kirobbanásáért, a többiek nem válaszoltak,
  • a teljes felnőtt népesség hatvannyolc százaléka akkor is maradna Magyarországon, ha támadás érné az országot és csak tizennégy százalék menekülne el,
  • a magyarok ötöde gondolja úgy, hogy biztosan harcolna az ország megvédéséért, ha megtámadnák, és további harminc százalék válaszolta, hogy valószínűleg így tenne,
  • a megkérdezettek negyven százaléka visszaállítaná Magyarországon a sorkatonaságot.