Závada Pál-ősbemutató a Kisszínházban: Az utolsó üzlet

Spiró György kérésének engedve írt színdarabot készülő regényéből Závada Pál Az utolsó üzlet címmel, amelynek ősbemutatóját ma este tartják a Kisszínházban. A darabot a Kossuth-díjas Lukáts Andor állította színpadra.

2018. november 23. 23:07

Závada Pál-ősbemutató a Kisszínházban: Az utolsó üzlet

A színdarab története 1944-ben játszódik, amikor Magyarország legnagyobb vállalatbirodalmának zsidó származású tulajdonosai az életben maradásukért, a megmenekülésükért üzletet kötnek az másik oldalon álló és egymással is versengő SS-szel és a magyar kormánnyal.

(Fotó: Rafai Gábor)

Életveszélyben kötnek kényszerüzletet a csepeli Weiss Manfréd-birodalom leszármazottai, akik a darabban Kohner-családként szerepelnek, ám a vagyon átengedése ellenére sem lehetnek biztosak abban, hogy a másik fél megtartja-e ígéretét.

– A darab egészen pontosan 1944-ben játszódik, és Weiss Manfréd örököseinek a története. Persze nem pontosan azt írtam meg, amit a történelemkönyvekből ki lehet olvasni, hiszen ez a darab egy fikció. A színház nem plakátművészet, ezért az üzenetek nem direkten lefordíthatóak. Ennek ellenére bízom abban, hogy a nézők magukénak fogják tekinteni a darabot, és saját mai problémáikra is rá fognak ismerni: magángondjaikra és közügyeinkre, szégyellnivalóikra és menekülési próbálkozásaikra, de leginkább az életünk és hatalom viszonyára, ami egy ilyen kiélezett történetben – amikor túlélési stratégiát kell választani – elkerülhetetlen – mondta el a próbák kezdetén érdeklődésünkre a Kossuth-díjas szerző.

Kohner Artúr, a nagytőkés bankár inkább a magyar kormány felé húz. Őt Kárász Zénó alakítja. Feleségét, Kohnerné Weiss Helént Szávai Viktória játssza, szeretőjét, özvegy Mauthnerné Valériusz Lolát pedig Menczel Andrea.

A család végül a Jakab Tamás által megformált Chorin Ferenc iparbáró javaslatára a nácik által felkínált lehetőséget fogadja el, lepaktálnak az SS-szel, vagyis az alezredessel – Hans Becherrel –, akit Vicei Zsolt alakít.

A darabot az ősbemutatót követően még kilenc alkalommal játsszák idén a Kisszínházban.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült fotóinkat.

Címlapon

mutasd mind