Younginnov: felzárkózási kísérlet magyar és szerb fiatalokkal

Fiatal vállalkozók indulását támogatja egy 500 ezer eurós keretű szerb–magyar együttműködésben megvalósuló program. A szegedi projektnyitó rendezvényen jártunk.
Bod Péter

2022. június 30. 10:37

Younginnov: felzárkózási kísérlet
magyar és szerb fiatalokkal

A Younginnov elnevezésű, az Európai Unió finanszírozta Interreg-programba pályázaton keresik azt a tizenkét magyar és szerb fiatalt, akiket egy ösztöndíjprogram keretében segítenének hozzá a vállalkozóvá váláshoz. A Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával és egy bánáti egyesülettel együttműködve félmillió eurót nyert erre az Európai Uniótól.

 

A rendezvényen elhangzott, hogy a program annál is inkább indokolt, mert egyszerre nagy a fiatalok elvándorlása az EU-s tagjelölt Szerbia magyar határral szomszédos részéről, valamint Csongrád-Csanád megyéből.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Nehezíti a két ország határmenti területén működő vállalkozások együttműködését a közúti határok nehézkes átjárhatósága. Ezt újabb határátkelők megnyitásával lehetne orvosolni, ám a legjobb az lenne, ha Szerbia belátható időn belül a schengeni határokon belülre kerülne.

 

A harmadik nagy gond, hogy mind két országnak a programban érintett területei uniós összevetésben a fejletlen területekhez tartoznak. A Younginnov a maga eszközeivel is a felzárkózás elősegítésére tesz kísérletet.