Wigner Jenőnek sikerült, most a szegedi egyetemistákon a sor! Megnyílt a Cafe Radnóti a szegedi bölcsészkaron

Két hete már fogad vendégeket, de csütörtökön nyílt meg hivatalosan a szegedi bölcsészkaron a Cafe Radnóti, ami a TIK felől, a Göncz Árpád sétányról is megközelíthető. Az egyetem az ország művészeti-szellemi térképére szeretné felhelyezni a most nyílt kávéházat.
Bod Péter

2021. november 11. 15:47

Wigner Jenőnek sikerült, most a
szegedi egyetemistákon a sor! Megnyílt a Cafe Radnóti a szegedi
bölcsészkaron

A Nobel-díjas Wigner Jenőtől egyszer azt kérdezték: hol születnek kutatásai területével kapcsolatos legjobb ötletei. – A Princeton Egyetem büféjében – vágta rá a Nobel-díjas fizikus – ezzel a minden tekintetben ideillő anekdotával adta át Rovó László rektor a vendégeknek a Cafe Radnótit. A rektor hozzátette: egy olyan tizenkét karú egyetemnek, amilyen az SZTE az egységét nem utolsósorban az olyan helyek teremtik meg, mint a Cafe Radnóti.

 

Az még nem tudhatjuk, hogy kinek és mi pattan ki a jövő művészei, kutatói és tudósai fejéből az új egyetemi kávéházban, aminek belső kialakítása minden dicséretet megérdemel.

 

A bölcsészkar Auditorium Maximuma alatt található, de kívülről, a TIK felől is megközelíthető Cafe Radnóti helyén korábban egy romos tornaterem állt

 

– mondta el beszédében Rovó László rektor. Hozzátette: pontosan tudja, milyen nagy jelentőségűek az egyetemisták számára az olyan közösségi terek, amilyen a most nyílt kávéház is.

 

A szegedi bölcsészkaron korábban üzemelt Radnóti néven kávézó, a Radnóti Kávézó, de a most nyílt Cafe Radnóti kicsit máshol van, és nem az utódja annak a helynek.

 

A Radnóti szinte azonnal az egyetemisták egyik kedvenc helyévé vált. Hogy az egyetemnek komoly tervei vannak vele, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a megnyitóján Rovó László rektor mellett ott volt Szabó Gábor, az SZTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Fendler Judit kancellár és Gyenge Zoltán, a bölcsészkar dékánja is. Sőt, szép számban megjelentek tanszékvezetők, professzorok és más egyetemi oktatók.

 

 

Kicsit fájlalta Fendler Judit, hogy közel öt év kellett, mire a tervekből valóság lett, és némi önkritikával a hangjában hozzátette: sok esetben a nem kézzelfogható eredményt felmutató beruházások a megvalósítási listákon hátrébb sorolódnak. Ám a lényeg, hogy a kávéház elkészült.

Némettanulásom legkezdetén hangzott el az „Aller Anfang ist schwer” mondás – kezdte beszédét Gyenge Zoltán a bölcsészkar dékánja, utalva arra, hogy bizony minden kezdet nehéz. Ez különösen igaz a Cafe Radnóti elindítására.

 

A dékán olyan helynek szánja a Cafe Radnótit, amely nem egyszerűen kávéházként, hanem kulturális térként is működik. Az ezzel kapcsolatos ambíciókat jelzi, hogy a dékán nem egyszerűen Szeged, hanem az ország művészeti-szellemi térképére szeretne felhelyezni a most nyílt kávéházat, ahova a magyar és a nemzetközi művészvilág személyiségeit szeretnék meghívni a jövőben.

 

 

A szegedi egyetem bölcsészkarának hazai és külföldi kapcsolatrendszere ebben nagy segítséget nyújthat – tette hozzá.

 

Egy dolog bizonyos, a bölcsészkar környezetében található vendéglátó(helyek komoly vetélytársat kaptak a szegedi egyetem egykori hallgatójáról elnevezett Cafe Radnóti.

 

(Fotók: Cafe Radnóti Facebook-oldala)

Tovább olvasom