Vörösmarty általános iskola: sokkal modernebb épületben kezdődik a tanév

A most induló tanévben már egy sokkal modernebb épületben folyhat a tanítás az újszegedi Vörösmarty általános iskolában. Az épület kívül-belül megújult, kedden 311 diák vág neki a 2020/2021-es tanévnek, közülük 43 elsős.

2020. augusztus 31. 20:47

– Bár 2013 óta nem önkormányzati fenntartásúak az általános iskolák, a szegedi közgyűlés mégis úgy határozott, segíti az alapfokú oktatási intézmények felújítását. A nemrég elkészült Vörösmarty általános iskola hatodik ezek sorában – mondta el a sajtónak a hétfőn az iskolát felkereső Mihalik Edvin tanácsnok.

Az összesen 562 millió forintból elvégzett energetikai korszerűsítést 310 millió forintos uniós forrás és 252 millió önkormányzati összeg felhasználásával vált lehetővé. Új szigetelést kapott az egész épület, kicserélték valamennyi nyílászáróját. A lapostetőn külön végeztek hő- és vízszigetelési munkákat.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Napelemeket helyeztek el az épület tetején, így jelentős részben képesek biztosítani az iskola áramszükségletét. Mihalik Edvin ennek kapcsán utalt rá, hogy a zöldenergia felhasználása szervesen illeszkedik Szeged zöld város programjába, amellyel a klímaváltozás hatásait szeretnék mérsékelni.

Korszerűsítették az iskola fűtési rendszerét: a hőközpontba két új gázkazánt építettek be, és kicserélték a radiátorokat az épületben. A tantermeket, a folyosókat és a többi helyiséget kifestették.

Az épületben akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki. Az akadálymentesítés részeként a vakokat és gyengénlátókat taktilis burkolati jelek és Braille-írásos információs tábla segítik a tájékozódásban.

– A munka idén február elején indult, és az eredeti menetrend szerint szakaszosan adták volna át az épületet a kivitelezőnek – mondta el hírportálunknak Krizsánné Turcsányi Marianna intézményvezető. A koronavírus-járvány miatt mindez másképp alakult: a március elején elrendelt tanítási szünet miatt ekkortól a felújítást végző Dél-Konstrukt Zrt. üres épületben dolgozhatott.

Új arculatot kapott az iskola, amelyben sokkal modernebb körülmények között kezdődhet meg kedden az oktatás. A járványügyi szabályok betartására igyekeztek nagyon felkészülni. Ennek érdekében megváltoztatták az ebédeltetés rendjét, a szülők csak az iskola előterébe léphetnek be. Az osztályok a tanítási idő alatt nem vándorolnak egyik teremből másikba. Az óvintézkedések része az is, hogy amennyiben az időjárás engedi, szabadban tartják meg a testnevelés órákat – sorolta a keddtől életbe lépő intézkedéseket az igazgató. A testhőmérséklet mérése és a kézfertőtlenítés elmaradhatatlan része az iskolába való belépésnek.