Volodimir Zelenszkij felhívta Orbán Viktort telefonon

Ukrajna elnöke kedden hívta fel a magyar miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó.
Vass Imre

2022. június 21. 15:11

Volodimir Zelenszkij felhívta Orbán Viktort telefonon

Orbán Viktor a beszélgetés során elmondta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt. Kiemelte, mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is.

 

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, ezt az álláspontot fogja képviselni a heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

 

 

Zelenszkij a Twitter-oldalán is beszámolt a magyar kormányfővel tartott telefonos egyeztetésről. Itt azt is megemlítette, hogy meghívta Orbán Viktort Ukrajnába. Zelenszkij egyébként a napokban illetve ma is több másik európai vezetővel, például a dán, a portugál miniszterelnökkel, a lengyel államfővel is tárgyalt telefonon.

 

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook oldala