Vlagyimir Putyin megszáll egy országot, majd terrorizmusnak nyilvánítja, ha felrobbantják az oda épített hídját

Valamiért a „nácitlanításnak” titulált véres háborúban lebombázott civilek – védtelen gyerekek, nők és idősek – meggyilkolását nem tartja terrorizmusnak az orosz elnök.
Cservenák Zoltán

2022. október 09. 22:41

Vlagyimir Putyin megszáll egy országot, majd terrorizmusnak nyilvánítja, ha felrobbantják az oda épített hídját

A Krímet és az orosz szárazföldet összekötő kulcsfontosságú hídon történt robbanás az ukrán különleges szolgálatok által tervezett terrorcselekmény volt – mondta vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Kreml Telegram-csatornáján adott vasárnapi videobeszédében úgy fogalmazott:

 

„Kétségkívül, ez egy terrorcselekmény, aminek célja a kritikus fontosságú polgári infrastruktúra lerombolása… Ezt az ukrán különleges szolgálatok találták ki, hajtották végre és rendelték meg”.

 

Putyin az orosz vizsgálóbizottság vezetőjével, Alekszandr Basztrykinnel találkozott, aki a Kercsi hídon történt szombati robbanás és tűzeset ügyében folytatott vizsgálat eredményeit ismertette.

 

AP: ukrajnai műkincseket rabolnak az oroszok

A nyolcadik hónapja tartó ukrajnai orosz inváziót történelmi helyszínek és kincsek ipari méretű megsemmisítése és kifosztása kíséri – állítják az ukrán hatóságok. Az ukrán kulturális miniszter az AP-nek adott interjújában azt állította, hogy orosz katonák csaknem 40 ukrán múzeumból vittek el műtárgyakat.

 

Elítélte a zaporizzsjai vérengzést az osztrák külügyminiszter

Az osztrák külügyminisztérium elítélte Oroszország közelmúltbeli zaporizzsjai támadásait, amiben legalább 12 ember meghalt és 49 megsérült. A minisztérium „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a támadásokat, amiket le kell állítani, és azok „a felelőseit felelősségre kell vonni”.

 

Scholz–Biden telefon

Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök vasárnap telefonon egyeztettek. Egyetértettek abban, hogy a Kreml legutóbbi nukleáris fenyegetései „felelőtlenek”, részleges mozgósítása pedig „súlyos hiba” – írja a Reuters. A közel egyórás telefonbeszélgetés középpontjában a G7 és a G20 soron következő találkozójának előkészületei voltak, amik az oroszok ukrajnai inváziójával és annak következményeivel foglalkoznak.

 

Ukrajna orosz területet lő – az oroszok szerint

Az orosz belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vasárnap közölte, hogy az elmúlt napokban „jelentősen megnőtt” a területére irányuló tüzérségi aktivitás, és azt állítja, hogy az elmúlt héten egy ember meghalt, öten pedig megsebesültek. „Október eleje óta jelentősen megnőtt az ukrán fegyveres alakulatok támadásainak száma Oroszország határterületén”.

 

Ukrajna: 62 ezer 500 katonát, 266 repülőt és 2486 tankot vesztettek az oroszok

Forrás: Kyiv Independent

 

 

Orosz drón ölt Mironiszkában

Egy orosz drón megölt egy civilt vasárnap Szumi megyében – jelentette az Euromaidan. Az ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője szerint az áldozat a mironiszkai közösség egyik boltja mellett állt.

 

Megkezdték a lymani áldozatok exhumálását

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője bejelentette, hogy helyreállították azt az elektromos vezetéket, ami tegnap a Zaporizzzsja atomerőmű ágyúzása miatt sérült meg.

Az ukrán rendőrség vasárnap közölte, hogy a hatóságok exhumálták az első 20 holttestet ideiglenes sírokból a kelet-donyecki régióban, Lyman városában.