Vizsgálja az Európai Bizottság, sért-e uniós jogot a 35 évre Mészáros és Szijj kezébe adott autópálya-koncesszió

Májusban a NER két szupergazdag oligarchájának érdekeltségei kaptak 35 évre szóló koncessziós jogot a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére.
Kékes Viktória

2022. augusztus 05. 07:48

Vizsgálja az Európai Bizottság, sért-e uniós jogot a 35 évre Mészáros és Szijj kezébe adott autópálya-koncesszió

Vizsgálja az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncessziós szerződést, hogy kiderüljön, sért-e uniós jogot. Erről Ursula von der Leyen, az EB elnöke tájékoztatta a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét, Rónai Sándort.

 

Rónai Facebook oldalán azt írja:

 

„Májusban derült ki, hogy Orbán oligarchái, Mészáros és Szijj László érdekeltségi köre kapta meg 35 évre a magyar autópályák üzemeltetését. Csakhogy azt azóta sem sikerült megtudni, hogy a kormány milyen számításokkal igazolja a sokezer milliárdos bizniszt, megéri-e a magyaroknak, vagy csak egy újabb lopásról van-e szó”.

 

Tavaly nyáron derült ki, hogy az Orbán-kormány 35 évre átadná az autópályák üzemeltetését és a belőlük kitermelt hasznot egy koncessziós eljáráson keresztül. A kiírás feltételeinek megfelelő pályázókkal a Miniszterelnöki Kabinetiroda tárgyalt. Rogán Antal egy háttérbeszélgetésen költségvetési forráshiánnyal magyarázta azt, miért kell koncesszióba adni az autópályákat. 

 

A Transparency International közérdekű adatigénylést nyújtott be a Nemzeti Koncessziós Irodához, amelyben azokat a számításokat szerették volna elismerni, amelyek alátámasztják, hogy indokolt koncesszióba adni a sztrádákat – a hivatal azonban elutasította a kérést. Rogán május 9-én jelentette be, hogy a koncessziót a Mészáros Lőrinchez és Szijj Lászlóhoz köthető Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg. 

 

A G7 számításai szerint évi 46 milliárdos haszonnal kecsegtető bizniszt nyert el ezzel a két NER oligarcha.

Címlapon

mutasd mind