Vizsgálatot indít a Völner-ügy kapcsán a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem Szeged Televíziónak elküldött sajtóközleménye úgy fogalmaz: nem tudnak arról, hogy az egyetem érintett volna a Völner-ügy egyik leágazásában, ennek ellenére belső vizsgálatot indítanak. Völner Pál és Schadl György a gyanú szerint nem csupán vesztegetésben lehetnek érintettek, de a 444.hu cikke szerint gyakran kérhettek szívességeket egyetemi oktatóktól hogy rokonuk, ismerősük könnyebben levizsgázhasson.
Szeged.hu

2022. január 17. 19:46

Vizsgálatot indít a Völner-ügy kapcsán a Szegedi Tudományegyetem

Hétfőn futott végig a magyar sajtón, hogy Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárának hónapokon át tartó titkosszolgálati lehallgatása során kiderült: Schadl György, a Véghajtói Kamara elnökének a közbejárásra egyetemi vizsgák letételét tette akadálytalanná például Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám számára.

 

Schadl György kulcsfigurája a Völner-ügynek, mert a nyomozás során megállapították, hogy több részletben összesen 83 millió forint kenőpénzt adott át az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárának, hogy a Végrehajtói kamarával kapcsolatos ügyeket elsimítsa a minisztériumban.

 

Az idézett ügyben alapvetően a Pécsi Tudományegyetem jogi kara lehet az érintett. Ez derül ki azokból a nyomozati anyagokból, amelyeket a 444.hu hozott nyilvánosságra. Közben a pécsi felsőoktatási intézmény is belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

 

A 444.hu cikke szerint lehallgatási jegyzőkönyvekben szerepel Szabó Imre neve, aki az SZTE jogi karának oktatója, tanszékvezető egyetemi tanára. A 444.hu azt írja, Schadl György megkereste őt, járjon közbe és segítsen abban, hogy Völner egyik rokona a Pázmány Péter Tudományegyetemen biztosan levizsgázzon.

 

A lap cikkében azt írja:

 

„Völner felhozta, hogy a hozzátartozója másnap büntetőjogból vizsgázik. Schadl akkor egy másik ismerősét hívta: Szabó Imrét, a Szegedi Egyetem (helyesen: Szegedi Tudományegyetem – a szerk.) polgári jogi tanszékének vezetőjét, aki 2020-ig az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetését ellátó miniszteri biztos volt a szaktárcánál. (Szabót a leiratban P-vel jelölték”.

 

A jegyzőkönyv részletét közli ugyan a 444.hu, de azt, hogy mi alapján állítják, a P-vel jelölt személy valóban a szegedi Szabó Imre lenne, nem derül ki a cikkből.

 

 

 

A nyomozati irat szerint a P-vel jelölt személy megígérte a közbenjárást. A 444.hu megkereste Szabó Imrét, aki azt nyilatkozta, hogy „gőze sincs”, hogyan került elő a neve az ügyben. Hozzátette azt is: 

 

„Biztos, hogy nem beszéltem Schadllal arról, hogy egyes emberek könnyebben menjenek át a végrehajtói szakvizsgán. Ha szóba hozta volna, elküldöm”.

 

A Szeged Televízió a nap folyamán levelet írt a Szegedi Tudományegyetemnek. Ebben azt próbálták megtudni, hogy

 

„mivel a 444.hu tényfeltáró cikke szerint az ügyben érintett lehet Szabó Imre, az SZTE  polgári jogi tanszékének vezetője is, ezért szeretnénk megtudni, az SZTE is indít-e vizsgálatot az ügyben”.

 

Az egyetem válaszolt:

 

„A Szegedi Tudományegyetemnek a Völner-ügyben felmerült esetleges érintettségéről nincs tudomásunk. Az ügyben intézményünk belső vizsgálatot kezdeményezett”.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát 1:48-tól!