Vizesnyolcas – Ceglédi Zoltán jegyzete

A szegediek és Szegedet ismerők hetek óta megint félve kattintják az országos (valójában: fővárosi) sajtót: van-e benne Szabó Bálint, és sikerült-e végre megjegyezni, hogy ki ő?
Ceglédi Zoltán

2022. szeptember 25. 10:33

Vizesnyolcas – Ceglédi Zoltán
jegyzete

Más egyetlen, akár vétlen botlást is visz magával eposzi jelzőként, kommentben állandó odaköpésként, talán egész életében. Évtizedeken át elkíséri a riportert egy elszúrt kérdése, a focistát egy elrontott tizenegyese, a politikust egy nyelvbotlása, igazságtalanul hitelteleníti az elkövetőt – míg Szabó Bálint egy médiafőnix, a pártos sajtó igényei szerint újra és újra megújhodva, hol az egyik, hol a másik oldalon akciózva. Mindig „elfelejtik”, hogy ki ő.

 

Nem megy át az üzenet. Vagy nem akarják összekapcsolni. Nem tudok nem arra jutni, hogy mivel az ellenzéki sajtó missziója a kormányellenes akciók felemelése, hovatovább katalizálása és koordinálása, ezért eltagadja, ha „kehe” van a tiltakozónak.

  • Lázár Jánossal cimborálva a fideszes média volt amnéziás Szabó Bálint előéletét illetően.
  • Ha Orbán ellen megy, akkor az ellenzéki sajtóban az önparódiába fordult őszödi „leleplezés” sem számít.

Ezért történhetett, hogy a „gazdatüntetés” előtt senki nem érkezett Budapestről Szegedre, érdeklődni. Például arról, hogy van-e nyoma, hogy ez a víziszárnyas vizesnyolcas 1800 traktort vinne a fővárosba. Egy-két helyen, eldugva említették csak meg, hogy a szervező „érdekes” figura. Akadálytalanul gördült végig az ellenzéki nyilvánosságon a hazugság a gazdatüntetés előkészületeiről, pedig előzetesen nem láttunk az 1800 traktorból egyet sem. Nem szólalt meg egyetlen gazda.

 

Aznap is hablatyoltak, hogy Szabó kéri „a traktorosokat”, még ne induljanak, majd ha lefújták a tűzijátékot. Senki nem számolta ki, hogy például Szegedről mikor ér Pestre egy 40 kilométer/óra sebességet tudó mezőgazdasági vontató.

 

Nem a kormányellenes sajtó szándékait vagy eszközeit akarom pellengérre állítani. Amíg van, aki ezt kifizeti, addig tegyék, amit jónak látnak. Az izolált és fejnehéz nem kormánypárti nyilvánosság a baj. A Fidesz folyamatos centralizálással és innovációval (!), valamint rengeteg közpénzzel és személyre szabott jogalkotással megteremtette a nyilvánosságát. Aki ezzel nem éri be, az tegye világossá: nem a fideszes propaganda átelleni megfelelőjét várja újságírás címén, igenis közöljék azokat a híreket is, amelyek nem az ellenzéki propagandát erősítik. Másfelől pedig követelje ki, hogy az ország híreit ne Budapest belső kerületeiből tippeljék meg. Ha a „gazdatüntetés” első híreit megelőzően lekattintották volna a szeged.hu híreit, tucatnyit Szabó Bálintról, ha észlelték volna, amit a szegediek kiabálva, kézzel-lábbal próbáltak közölni, bízvást nem viszik falnak a traktortömegre vágyó közvéleményt.

 

A probléma magja egy 2019 ősze óta cipelt adósság. A Fidesztől elhódított, a központi kormánykommunikációból kikerült önkormányzatok nem szervezték magukat hálózatba, közös erőforrásokkal és felületekkel.

 

Nem jött létre az egységes fővárosi média, megmaradtak helyette a kerületi sajtószigetek. Nem karoltak egymásba a megyeszékhelyek, és az országos sajtó sem kért érdemi együttműködést a helyiektől. Minden újonnan érkező, megannyi Gollam, magához szorította a drágaszágot. Ezek miatt Szeged is maradt maga, és most hiába próbált szólni, hogy heló, Szabó Bálintot mi már ismerjük.

 

No de sebaj. Nem kizárt, hogy 2024-ben az önkormányzati választáson nem a 2019-eshez, hanem a megelőző, narancsos állapothoz hasonló országtérképet látunk majd. És akkor a Fidesz megmutatja, mit kellett volna tenni.

Címlapon

mutasd mind