Vitorlázórepülő-világbajnokság Szegeden: véget ért az égi lovagok viadala

Huszonnégy ország száztíz versenyzője vett részt azon a vitorlázórepülő-világbajnokságon, aminek eredményhirdetését szombaton délelőtt tartották a szegedi reptéren.
Rafai Gábor

2022. augusztus 06. 13:15

Vitorlázórepülő-világbajnokság Szegeden: véget ért az égi lovagok viadala

Eredetileg a 2020-as világversenyt a németországi Stendalban rendezték volna meg, ám a pandémia miatt egy évvel elhalasztották az eseményt. A németországi szabályok miatt tavaly sem lehetett megszervezni a versenyt, a Repülő Világszövetség az idén már nem hagyta jóvá az újabb halasztást, így végül a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség és a Magyar Repülő és Légisport Szövetség vállalta a szervezéssel járó feladatokat, a szegedi reptér pedig a helyszínt biztosította.

 

Szegeden 2010-ben már rendeztek világbajnokságot, de tartottak a város repterén Európa-bajnokságot is, legutóbb pedig 2019-ben ifjúsági világbajnokságot. 

 

A világbajnokságon 82 géppel vettek részt a versenyzők, Európa mellett érkeztek indulók az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Japánból és a Dél-Afrikai Köztársaságból is. A magyar csapat teljes létszámmal, öt géppel és hat versenyzővel indul a bajnokságon.

 

A versenyt három – 18 méteres szárnyfesztávú, nyílt és kétüléses – kategóriában rendezték.

 

A 18 méteres kategóriában a valaha látott egyik legerősebb mezőny állt rajthoz, az indulók között több, mint húsz olyan versenyző szerepelt, akik már álltak világ-, illetve Európa-bajnokság dobogóján. 

 

 

Az elmúlt két hétben – mivel az időjárás ezt lehetővé tette – minden nap rendeztek futamokat.

 

A versenyzők két típusú feladatot kaptak, vagy adott repülési útvonalat kellett a leggyorsabban teljesíteniük vagy megadott idő alatt egy kijelölt területen belül kell a lehető leghosszabb utat megtenniük. 

 

A rendkívüli meleg, és a száraz talaj kedvezett az emelkedő légáramlások, a termikek kialakulásának, ezzel átlagon felüli teljesítményekhez is hozzásegítette a versenyzőket, a 750 kilométeres távon például sikerült 155 kilométeres óránkénti átlagsebességet is elérniük, ami siklórepülésben rekordnak számít.

 

Minden futam végén győztest hirdettek, az összesített eredmények alapján pedig három egyéni kategóriában, valamint a csapatok versenyében szombaton délelőtt hirdettek eredményt és osztották ki a világbajnoki címeket.

Címlapon

mutasd mind