Vitéz utcai bölcsőde: nem írta alá a szerződést a kivitelező, Szeged perre megy a vállalkozóval

A tervezett átépítés és bővítés egyelőre elmarad, és csak bízni lehet abban, hogy a következő uniós ciklusban újra lehet majd pályázni ilyen típusú intézményfelújításra.
Garai Szakács László

2022. november 07. 12:43

Vitéz
utcai bölcsőde: nem írta alá a szerződést a kivitelező, Szeged
perre megy a vállalkozóval

Uniós beruházásban akarta átépíteni és kibővíteni Szeged a Vitéz Utcai Bölcsődét. Az önkormányzat a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programból 1 milliárd 200 millió forint uniós forrást nyert, ehhez 130 millió forintot kellett hozzátennie a városnak. A közbeszerzési eljárás is eredményes volt, pályázaton választották ki a győztes kivitelezőt.

 

A HM–Konstrukt Kft. viszont nem írta alá a szerződést, ez pénteken vált hivatalossá.

 

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta ennek kapcsán, az eredményesség azt jelenti, szerződést kell kötni, nincs kibúvó.

 

 

– A cég jogsértő módon megtagadta a szerződés aláírását. Ezt a jogsértést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál ma bejelentettük 

 

– mondta az alpolgármester. Nagy Sándor megjegyezte, a kft. írt egy hosszú levelet arról, hogy „felmentek az árak, megváltoztak a körülmények”.

 

Mivel a kivitelező nem írta alá a szerződést, ezért a Vitéz utcai bölcsődét ebben az uniós pályázati ciklusban már biztosan nem tudja átépíteni, kibővíteni az önkormányzat. 

 

– 2023 végéig pénzügyileg is el kell számolni ennek a ciklusnak a pályázati forrásaival. Viszont megint ki kellene írnunk egy közbeszerzést, mire annak a végére érnénk már 2023 nyara lenne, körülbelül három hónapja lenne az új nyertes cégnek a munkára, de ezt a felújítást és bővítést három hónap alatt nem lehet megcsinálni. Ennek két következménye is van:

  • lett, van egy kész tervünk az intézmény átépítésére, csakhogy most nem tudjuk megmondani, a következő uniós ciklusban lesz-e ilyen típusú intézményfelújítási lehetőség, azaz csak remélni tudjuk, hogy újra tudunk majd pályázni a Vitéz utcai bölcsőde bővítésére. Nyilván mindent megteszünk, figyelni fogjuk a pályázati lehetőségeket.
  • Szegednek kára is keletkezett: előkészítési költsége volt az önkormányzatnak, vannak olyan költségek, amiket a szerződés aláírásának az elmaradása miatt nem tudunk elszámolni, ezért bírósághoz is fordulunk – foglalta össze a részleteket Nagy Sándor.

 

A 130 millió forint önrészt más topos források utófinanszírozásához fel tudja használni Szeged, az nem veszett el, csak az uniós százmilliók úsztak most el, és megint ki tudja meddig halasztódik a belvárosi bölcsőde rég várt átépítése. Ilyen helyzetbe még nem került Szeged, eddig még sosem fordult elő, hogy nem írta alá a szerződést az önkormányzattal a pályázaton győztes vállalkozás.

 

 

Mi lesz az ide járó gyerekekkel?

Szeged július 4-i közgyűlésén döntött arról, hogy az átépítés és bővítés ideje alatt a nyolcvannégy férőhelyes bölcsődéből

  • huszonnégyen a Hajlat Utcai Bölcsődébe, valamint a Gyík Utcai Bölcsődébe,
  • harmincöten az Agyagos Utcai Bölcsődébe

járnak majd; igen ez nyolcvanhárom gyerek, nyolcvanhárom férőhely, egy férőhelyet fenn kell tartani ahhoz, hogy megmaradhasson a bölcsődei telephely.

 

A gyerekek akkor térhetnek majd vissza a Vitéz utcai bölcsődébe, ha az önkormányzat elvégeztet egy állagmegóvó festés, takarítást, addig maradnak a fenti három intézmény egyikében.