Visszavonulhatnak Herszon városából az oroszok, hidakat rombolnak, hogy lassítsák az ukrán előretörést, Zelenszkij türelemre int

Oroszország így foglal el egy országot három nap alatt. És így annektálta Herszont. Valójában Sehogy. Most ott tartanak, hogy napokon belül visszavonulhatnak, mielőtt összeomlik a herszoni frontjuk. Zelenszkij tanácsadója szerinte egyelőre nem mozdultak az oroszok.
Cservenák Zoltán

2022. november 10. 06:33

Visszavonulhatnak Herszon városából az oroszok, hidakat rombolnak, hogy lassítsák az ukrán előretörést, Zelenszkij türelemre int

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasította az orosz csapatokat, hogy vonuljanak ki az ukrajnai Herszon városból, amely az idei invázió óta az egyetlen Moszkva által elfoglalt regionális főváros. Oroszország hivatalosan nem jelentette be visszavonulását, de a Sojguval folytatott televíziós találkozón Szergej Szurovikin tábornok azt mondta, hogy a továbbiakban nem lehetséges Herszon ellátása. Ez visszalépést jelent Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, aki néhány héttel korábban bejelentette Herszon régió „örökre” annektálását.

 

Az orosz erők hidakat romboltak le a Dnyipro folyó nyugati partján Ukrajna déli Herszon régiójában, hogy lassítsák az ukrán előrenyomulást. A jelentések szerint az ukrán erők számos települést visszafoglaltak, miközben Volodomir Zelenszkij ukrán elnök „intenzív harcnak” minősítette a déli frontvonalon a katonai cselekményeket.

 

 

Joe Biden amerikai elnök szerint az orosz csapatok Herszonból való kivonása „bizonyítéka”, hogy az orosz hadseregnek „valódi problémái vannak”. A Fehér Ház sajtótájékoztatóján Biden kijelentette: „Még látni kell, hogy születik-e ítélet arról, hogy Ukrajna kész-e kompromisszumot kötni Oroszországgal vagy sem.” Mivel a félidős választások szavazatait még számolják, Biden azt is elmondta újságíróknak, hogy arra számít, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai segítség folytatódni fog.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint „bátorító” látni, hogy az ukrán erők nagyobb részt felszabadítanak fel az országuk területéből. Londoni látogatásán, ahol Rishi Sunak miniszterelnökkel találkozott, Stoltenberg kijelentette, hogy Oroszország visszavonulása Herszonból „egy általános minta része”, amely azt mutatja, hogy Moszkva „teljesen elvesztette lendületét”.

 

Mihajlo Podoljak azt posztolta a Twitterre:

 

„A tettek hangosabbak mint a szavak. Semmi jelét nem látjuk annak, hogy Oroszország harc nélkül hagyná Herszont”.

 

Sőt, Podoljak szerint az oroszok további tartalékosokat küldhetnek a régióra. Azt is elmondta: az ukrán hadsereg titkosszolgálati adatok alapján szabadít fel területeket, nem tévényilatkozatok alapján – utalt az oroszok visszavonulós bejelentéseire az elnöki tanácsadó.

 

Meghalt a herszoni orosz helyettes vezető

Autóbalesetben életét vesztette Kirill Sztremoszov, az oroszok által kinevezett herszoni adminisztráció helyettes vezetője (nyitóképünkön). Stremousov egykor oltásellenes bloggerként az Ukrajna orosz megszállásának egyik legkiemelkedőbb nyilvános arcaként vált ismertté, és gyakran tett közzé agresszív ukránellenes videókat a közösségi médiában. Vlagyimir Putyin orosz elnök posztumusz Sztremoszovot a Bátorság Érdemrendjével tüntette ki Sztremoszovot.

 

Orosz–amerikai tárgyalások kezdődhetnek atomfegyverek számának csökkentéséről

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova elmondta, hogy Moszkva időről időre kapcsolatba került amerikai tisztviselőkkel. Zakharova megerősítette, hogy hamarosan amerikai–orosz egyeztetésekre kerül sor a New Start nevű, nukleáris fegyverek csökkentésére vonatkozó egyezményről, amely a világ két legnagyobb nukleáris hatalma közötti utolsó fennmaradó fegyverzet-ellenőrzési megállapodás.