Visszavonultak az ukránok Liszicsanszkból, hiába mondta Zelenszkij, hogy a harcok folytatódnak

Az ukrán elnök vasárnap délután cáfolta az oroszok jelentését, miszerint Luhanszk egyik legfontosabb városa Putyin hadseregének a kezébe került volna. Estére azonban az ukrán védelmi erők bejelentették: visszavonulnak.
Cservenák Zoltán

2022. július 03. 20:20

Visszavonultak az ukránok Liszicsanszkból, hiába mondta Zelenszkij, hogy a harcok folytatódnak

Liszicsanszkban folytatódnak a harcok – erről beszélt Volodimir Zelenszkij vasárnap. Az ukrán elnök kétségbe vonta Oroszország azon állítását, miszerint az orosz erők elfoglalták volna Liszicsanszkot, Ukrajna egyik stratégiai keleti városát.

 

„Ma nem mondhatjuk, hogy Liszicsanszk az oroszok ellenőrzése alatt áll. Harcok dúlnak a külterületeken” – mondta Zelenszkij az ausztrál miniszterelnökkel, Anthony Albanese-zel tartott sajtótájékoztatón.

 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban vasárnap azt mondta, hogy az orosz erők teljes mértékben átvették az irányítást a luhanszki régió felett, miután meghódították Liszicsanszkot, amely hetek óta heves harcok középpontjában áll.

 

Ehhez képest az ukrán hadsereg vasárnap este visszavonult Liszicsanszk városából.

 

„A város védelmének folytatása végzetes következményekkel járna Oroszország létszámbeli és felszerelési fölényével szemben. Az ukrán védők életének megőrzése érdekében döntés született a visszavonulásról. Sajnos az acélakarat és a hazaszeretet nem elég a sikerhez, anyagi és technikai erőforrásokra van szükség” 

 

– áll a hadsereg közleményében.

 

 

Újabb gyerek a háború áldozatai között

 

Szlovjanszkban egy gyerek is van a hat áldozat között, akiket orosz rakétavetők ágyúzásában vesztették életüket – közölte a település polgármestere, aki 15 sebesültről is beszámolt. Vadim Ljak a Szlovjanszk elleni támadást „hosszú idő óta a legsúlyosabb támadásnak” minősítette.

 

Kramatorszkban is rakétáznak

 

Eközben a szintén donyecki Kramatorszk városát már második napja éri rakétacsapás – közölte Olekszandr Goncsarenko polgármester, aki szerint lakott területeket és egy lakatlan szállodát bombáztak az oroszok, sérültről és halottról nem tudnak egyelőre.