Visszavonulnak az oroszok, előre tört az ukrán hadsereg, már negyedmillió halottja is lehet a harcoknak

Ez történt az orosz-ukrán háborúban csütörtökön. Olvassák el összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 10. 21:32

Visszavonulnak az oroszok, előre tört az ukrán hadsereg, már
negyedmillió halottja is lehet a harcoknak

Ukrán főparancsnok: terv szerint halad a déli ukrán ellentámadás

Az ukrán csapatok a terv szerint folytatják offenzívájukat a déli országrészben, Herszon térségében - jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsoka csütörtökön, kiemelve, hogy szerdán 12 települést szabadítottak fel a régióban, október elseje óta pedig 41-et.

 

„Csak az elmúlt 24 órában Petropavlivka-Novorajszk irányában a védelmi erők egységei hét kilométert nyomultak előre, hat település felett vették át az ellenőrzést, és 107 négyzetkilométernyi területet adtak vissza Ukrajnának. Pervomajszke-Herszon irányában hét kilométert haladtunk előre, hat település felett vettük át az ellenőrzést, felszabadult 157 négyzetkilométer terület” - fejtette ki a főparancsnok.

 

Zaluzsnij elmondta, hogy október 1-je óta Herszon irányában az ukrán csapatok az ellenség védelmének mélyére, csaknem 36,5 kilométert nyomultak be, a visszafoglalt terület teljes területe pedig eléri az 1381 négyzetkilométert. Az ukrán erők ez idő alatt 41 települést vettek vissza.

A főparancsnok szavai szerint az ukrán erők a megyeszékhely, Herszon irányában megsemmisítették az orosz csapatok logisztikai útvonalait, vezetési és irányítási rendszerét. „Az ellenségnek nem volt más választása, mint a menekülés” - jegyezte meg. 

 

A Dnyeper mögé vonulnak vissza az orosz erők

Megkezdték a visszavonulást a Dnyeper mögé az orosz csapatok az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki hadijelentést ismertetve.

 

„Mikolajiv-Krivij Rih irányában az orosz hadseregcsoport alegységei manővert hajtanak végre a Dnyeper bal partján lévő előkészített állásokba, szigorú összhangban a jóváhagyott tervvel” - mondta Konasenkov.

 

Az orosz erőknek a Dnyeper mögé való visszavonására szerdán adott parancsot Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, miután az Ukrajnában harcoló hadseregcsoport parancsnoka, Szergej Szurovikin azt javasolta, hogy a folyó bal partján lévő gátvonal mentén szervezzék meg a védelmet.

 

 

A NATO-főtitkár Ukrajna újabb győzelmének nevezte a herszoni kivonulást

Jens Stoltenberg csütörtökön közölte, kíváncsian várja, hogy alakul Oroszország kivonulása Herszonból, de ha a hír megerősítést nyer, az Ukrajna újabb győzelmének tekinthető.

 

Meg kell néznünk, hogy alakul a helyzet a helyszínen a következő napokban. Az világos, hogy Oroszországra nagy nyomás nehezedik, de ha elhagyják Herszont, az újabb győzelmet jelentene Ukrajna számára – mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel Rómában folytatott tárgyalása után a NATO-főtitkár.

 

„Óriási szenvedés” – már negyvenezer civil halottja van az orosz-ukrán háborúnak

Az elesett katonákkal együtt közel negyedmillió áldozata van a harcoknak – közölte az amerikai vezérkari főnökök tanácsának vezetője. 

 

Feltehetően negyvenezer ukrán civil halt meg az Ukrajna ellen indított orosz háborúban – jelentette ki Mark Milley amerikai tábornok. A vezérkari főnökök tanácsának elnöke közölte továbbá, hogy a harcokban eddig nagyjából százezer orosz katona halt vagy sebesült meg, és az ukrán oldal is hasonló veszteségeket szenvedett el.

 

Ez eddig a legnagyobb becslés, amit nyugati tisztségviselők tettek az áldozatok számáról – írta a BBC. Pontos számokat nem lehet tudni. Az ukránok és az oroszok is titokban tartják, hogy mekkora veszteségeket szenvedtek a február végén indult háborúban.

 

Milley – aki erről szerdán beszélt a nagypresztízsű Economic Club of New York szervezet előtt – kijelentette, hogy a harcok „óriási szenvedést” okoztak az embereknek, megjegyezve, hogy a háború miatt 15-30 millió embert volt kénytelen elmenekülni az otthonából.

 

A tábornok közölte, hogy a téli hónapokra megmerevedő harcok lehetőséget adhatnak a két félnek arra, hogy béketárgyalásokat kezdjenek egymással. Ehhez azonban minkét oldalnak arra kell jutni, hogy a győzelem katonai eszközökkel nem valósítható meg.

 

 

Amnesty International: háborús bűn az Ukrajnában élők deportálása

Az ukrajnai civilek, köztük gyermekek tömeges Oroszországba szállításának haladéktalan leállítását követeli az Amnesty International, amely több tucat interjú alapján dokumentálta az orosz invázió első hónapjaiban végrehajtott deportálások menetét.

 

A nemzetközi emberi jogi szervezet Mint egy börtönkonvoj: az ukrajnai civilek erőszakos deportálása és a szűrési folyamat visszaélései című, csütörtökön közzétett legújabb jelentése megállapítja, hogy Ukrajna megszállt területeiről az orosz hadsereg erőszakkal deportál civileket Oroszországba vagy más, a fennhatósága alatt álló területekre, s a nemzetközi humanitárius jogot megsértve gyermekeket szakít el a családjaiktól. Az AI-nek helyi civilek elmondták, hogy az áttelepítés során az orosz erők olyan erőszakos átvilágítási folyamatnak („szűrésnek”) vetik alá őket, amelyek sokszor kínzással, önkényes fogva tartással és bántalmazással járnak.

 

Sean Penn a háború végéig Kijevben hagyja az Oscar-szobrát

Sean Penn amerikai színész és filmrendező Kijevbe látogatott, magával vitte Oscar-szobrát és Kijevben hagyta a „háború végéig” – hozta nyilvánosságra kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon.

 

A közlés szerint Sean Penn az Oroszország által indított ukrajnai háború februári kezdete óta már harmadjára látogatott Ukrajnába.

„Ezúttal különleges volt a találkozásunk. Sean az országunk győzelmébe vetett hit jelképeként magával hozta az Oscar-szobrát, amely Ukrajnában marad a háború végéig”

 

Az ukrán elnök átadta az amerikai színésznek a „Szolgálatért” elnevezésű állami érdemrend III. fokozatát, és megköszönte neki „őszinte támogatását és jelentős hozzájárulását Ukrajna népszerűsítéséhez a világban”.

 

Az elnöki irodából Zelenszkij és Penn kimentek Kijevben a Bátorság Fasorra, ahol Sean Penn névtáblája található.

A 62 éves Sean Penn kétszeres Oscar-díjas. Első Oscar-díját színészi alakításáért a 2003-ban bemutatott Titokzatos folyó című filmért kapta, a másodikat a 2008-as Milk című film főszereplőjeként nyerte el. Az nem derült ki, hogy az elnyert két Oscar-szobor közül melyiket hagyta az ukrán fővárosban.

 

 

Az ukránok szerint Irán a háború kezdete óta szállít drónokat Oroszországnak

Az ukrán hadsereg bizonyítékot mutatott a Guardiannek arra, hogy az oroszok által a háborúban használt, iráni gyártmányú drónok legalább egy részét valószínűleg a háború legeleje, február vége óta szállították.

Az ukránok azt állítják, először szeptemberben vették észre, hogy Oroszország irániak által szállított fegyvereket használ. Azóta Oroszország bevetette azokat Ukrajna infrastruktúrájának lerombolására, ezzel súlyos áramhiányt okoztak.

 

A nyugati és az ukrán hírszerzés szerint Oroszország saját fegyverkészletei igencsak megfogyatkoztak, így a szövetségesek, például Irán segítségét kellett kérnie.

 

A CNN-nek nyilatkozó nyugati tisztviselők a drónok mellett arról is beszéltek, hogy Oroszország iráni ballisztikus rakéták vásárlását tervezi. Ugyanezek a tisztviselők azt mondták, hogy Irán 450 drónt küldött Oroszországnak, és további 1000 fegyvert fog küldeni.

 

Az ukrán légierő szóvivője szerint hiába kaptak nemrég légvédelmi rendszereket szövetségeseiktől, még mindig nem rendelkeznek a szükséges felszereléssel ahhoz, hogy megvédjék magukat az iráni rakétákkal szemben.

 

Irán november elején ismerte csak el, hogy valóban adott el drónokat Oroszországnak.