Visszavonul, de nem szakad el a kajaktól Kárász Anna

Huszonnégy érem, olimpia, és több világbajnoki valamint Európa-bajnoki cím Kárász Anna tizenöt éves pályafutásának mérlege. A kiváló sportoló ma jelentette be visszavonulását, a jövőben a Szegedi Vízisport Egyesület fiataljaival foglalkozik.
Vass Imre

2022. december 06. 13:47

Visszavonul, de nem szakad el a kajaktól Kárász Anna

Valószínűleg nem meglepő, amit mondani fogok: azért vagyunk itt, mert befejezem a versenyzői pályafutásomat.

 

– így kezdete keddi sajtótájékoztatóját Kárász Anna, a Szegedi Vízisport Egyesület olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozója.  

 

Kárász Anna kiemelte, hálával tartozik a klubjának, amiért nem pakolt a vállára óriási teljesítménykényszert. Elérzékenyülve mondott köszönetet edzőjének, Kovács Lászlónak, akivel közel tíz évig dolgoztak együtt. Azt mondta, nemcsak edzője, hanem szinte a nagyapja is volt az elmúlt évek során, akihez bármilyen ügyben, bármikor fordulhatott.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

A sportoló elmondta, családias környezet vette körül, és ez könnyűvé tette a munkát. Hozzátette, a legfontosabbat, amit a pályafutásától kapott, nem az érmek, az eredmények jelentik, hanem az emberi kapcsolatok, amik nem múlnak el, és vele lesznek később is. 

 

Kárász Anna saját maga és az egyesület nevében is köszönetet mondva úgy fogalmazott: Szegeden sportolónak lenni nagyon nagy kiváltság. 

 

 

A visszavonulásáról szóló döntést egy hosszabb folyamat végén hozta meg, idő kellett neki, hogy megfogalmazódjon benne és ki is mondja, abbahagyja a versenyzést.

 

Legjobban a sikerélmény, az utazások valamint a nemzetközi közeg, az ismeretségek és a barátok fognak hiányozni. Egyáltalán nem érezte egyhangúnak a sportolói mindennapokat, imádott edzőtáborba és versenyekre járni. A jövőjével kapcsolatosan elmondta, a sportág közelében, a klubnál marad, hogy a pályafutása során szerzett tapasztalatokat át tudja adni a fiataloknak. Régebben még azt gondolta, mást fog majd csinálni civilként, azonban most már inkább szeretne maradni.

 

 

Petrovics Kálmán, a Szegedi Vízisport Egyesület klubigazgatója elmondta, versenyzőként Kárász Anna nagyon fog hiányozni, hiszen nagyszerű eredményeket ért el az elmúlt tizenkét évben és egy egyesület életének mindig nagyon fontos része, hogy jó eredmények szülessenek ott.

 

A sportvezető kiemelte, Anna elsősorban személyiségével, akaratával, hozzáállásával, küzdeni tudásával és tehetségével emelkedett ki és ennek köszönheti eredményeit.

 

 

Kárász Annának 2010-től dolgozott együtt Kovács Lászlóval, aki szintén a tehetségét emelte ki. Elmondta, eleinte nagyon nehéz volt vele dolgozni, mert Janics Natasával edzettek közösen, de ez arra jó volt, hogy sok mindent eltanult tőle. Kiemelte, hogy pályafutása alatt nem volt olyan tehetséges versenyzője, mint Anna. Sajnos sérülések sokszor hátráltatták pályafutását, de minden nehézség ellenére is győzni tudott a világversenyeken. Hozzátett, ő még szerette volna, ha Anna részt vesz a 2024-es párizsi olimpián, azonban elfogadja a sportoló döntését. Mint mondta, neki is nehéz az elválás és örül neki, hogy Anna marad ez egyesületnél.

 

Kárász Anna a tokiói olimpián a női kajaknégyes tagjaként 500 méteren az első helyen végzett. Ugyanebben a számban kétszer, 2014-ben és 2018-ban világ-, valamint négyszer – 2014-ben, 2018-ban, 2019-ben, 2021-ben – Európa-bajnok lett. Kajak kettes 200 méteren 2014-ben, 500 méteren 2018-ban szerzett világbajnoki címet. Sportpályafutását tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

Címlapon

mutasd mind