Visszatértek a nézők a járvány után a színházba: százezren látták az évad előadásait

Százezer néző látta a Szegedi Nemzeti Színház 2021–22-es évadának produkcióit. A kétévi kényszerszünet után végigjátszott szezonban, a két játszóhelyen rekord számú, összesen tizennyolc bemutatót láthatott a közönség. A legtöbbet nézett előadás a Padlás című musical volt, amit 43 estén összesen 24 ezer néző látott. Négy sikeres évad után elköszönt a társulattól Horgas Ádám prózai tagozatvezető. A főrendező olyan országosan is nagy visszhangot kiváltott előadásokat állított színpadra, mint Orwell 1984 című disztópiája, vagy az Én vagyok én, te vagy te című monodráma.
Rafai Gábor

2022. június 01. 14:20

Visszatértek a
nézők a járvány után a színházba: százezren látták az évad előadásait

– A szegedi társulat minden tagja magas művészi színvonalon teljesített az évadban. Ma már országos hírű előadásokat láthatunk a színházunkban, érdemes Szegedre jönni megnézni egy-egy előadást, vagy operát. Kimeríthetetlen erőforrás van a társulatban, aminek a tehetség, a tapasztalat és az elkötelezettség az alapja. Az elmúlt kilenc hónapban több olyan előadás is született, ami hosszú évekre igazodási pont lehet a társulatnak és a nézőknek egyaránt – mondta az évadzáró társulati ülésen Kozma József, a kulturális, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke.

 

Barnák László főigazgató szerint is sűrű évadot zárt a színház, a társulat előadásait csaknem százezren látták. Az elmúlt három járvány sújtotta évből ez volt az első teljes évad, amikor nem kellett bezárni, a téli időszakban mindössze tizennégy előadás maradt el, vagy került át későbbi időpontra.

 

 

A színház a most zárult évadban 18 bemutatót tartott, 23 különböző produkciót játszott, a Nagyszínházban 105, a Kisszínházban 117 saját előadást láthatott a közönség, ezen felől a két játszóhelyen számtalan vendégprodukciónak és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjeinek is helyet biztosítottak – így az év során szinte minden este kinyitott a színház valamelyik játszóhelye. A Nagyszínház átlagos nézettsége 75, a Kisszínházé 82 százalék volt, de több előadást is játszottak teltházak előtt.

 

  • A prózai társulat csúcstartója Bánvölgyi Tamás, aki az évadban 71 estén szórakoztatta a közönséget, az operisták közül Vajda Júlia tartja a csúcsot, ő 52 estén énekelt.  
  • A Szegedi Kortárs Balett az évadban 64 előadást játszott, ebből harmincat Szegeden, emellett több külföldi turnén is vendégszerepelt a társulat, többek között felléptek a Dubai Expón és Brüsszelben is.
  • Kállai Ákos a színházpedagógus elmondta, a Lázár Ervin Program keretében csaknem 6 ezer diákot fogadtak. A Szegeden folyó –országosan is egyedülálló – színházpedagógiai program eseményeinek mintegy 5100 diák és felnőtt aktív résztvevője volt.
  • Négy sikeres év után az évadzárón elbúcsúzott a társulattól Horgas Ádám főrendező. 

 

– Sok szenvedélyt kaptam a társulattól, és mindig szerelemmel fogok Szegedre gondolni – mondta.

 

Dinyés Dániel, az operatagozat vezetője pedig arról beszélt, hogy országosan is kiemelkedő évadot tudhatnak maguk mögött az operisták. A vidéki színházak közül Szegeden volt a legtöbb operabemutató.

 

– A mai kor nem kedvez az operáknak, ezért mi fontos értékmentő munkát végeztünk – mondta

 

Az évadzárón 25 éves társulati tagsága alkalmából köszöntötték Borovics Tamás és Gömöri Krisztián színművészeket, és átadták a társulat szavazatai alapján odaítélt színházi elismeréseket.

 

Az idei díjazottak

 

Énekkari nívódíj 

Somogyvári Tímea Zita operaénekes

Taletovics Milán operaénekes

 

Tánckari nívódíj

Szalai Alexa táncművész

 

Vaszy Viktor-díj 

Kürtös Petra ügyelő

 

Makó Lajos-díj 

Rétfalvi Tamás színművész

 

Imre Zoltán-díj

Nyitrai Tímea művészeti titkár 

 

Varga Mátyás-díj 

Szabó Gábor szcenikus 

 

Szegedi Tudományegyetem közönségdíja

Menczel Andrea

Medveczky Balázs

 

Pro Theatro-díj

Avramov Katalin neurológus

Címlapon

mutasd mind