Visszaküldték Herszont a középkorba az oroszok, mindent leromboltak, mielőtt kivonultak

Az orosz–ukrán háború vasárnapi összefoglalója.
Cservenák Zoltán

2022. november 13. 22:45

Visszaküldték Herszont a középkorba az oroszok, mindent leromboltak, mielőtt kivonultak

Az orosz erők visszavonulásuk előtt lerombolták a kulcsfontosságú infrastruktúrát Herszonban – közölte Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök elmondta, hogy a megszállók tönkretették a kommunikációs eszközöket, a vízszolgáltatást, a fűtést és az áramszolgáltatást. 

 

Herszon polgármestere szerint a humanitárius helyzet „súlyos” a víz, a gyógyszer és a kenyér hiánya miatt, miközben a lakosok a felszabadulásukat ünnepelték a Zelenszkij által történelminek nevezett napon. közel 2000 aknával, kioldóhuzalokkal és fel nem robbant lövedékekkel, amelyeket a távozó oroszok hagytak hátra.

Az ukránok üdvözölték Oroszország visszavonulását Herszonból, miközben a kijevi kormányzat közölte, hogy a 8 hónapos megszállás után a stratégiai fontosságú déli város aknamentesítésén és a helyreállításon dolgozik. Az AFP jelentése szerint a korábban megszállt Pravdijne faluban, Hersonon kívül, a visszatérő helyiek megölelték szomszédaikat, néhányan pedig nem tudták visszatartani a könnyeiket. – Győzelem, végre! – mondta az egyikük.

Herszon regionális államigazgatási szervének vezetője elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy „visszaállítsák a normális életet” a térségben. Jaroszlav Janusevics Herszon városból a közösségi médiában közzétett videóban elmondta, hogy miközben aknamentesítést végeztek, kijárási tilalmat vezettek be, és korlátozták a városba való be- és kijárást.

 

Keleten durvák a harcok

Zelenszkij szerint a Moszkva-barát erők sokkal keményebb harcot vívnak máshol, például a keleti donyecki régióban az ukrán erőkkel vívott harcok pokoliak. „Rendkívül ádáz csaták vannak ott minden nap. De egységeink bátran védekeznek – ellenállnak a betolakodók szörnyű nyomásának, megőrzik védelmi vonalainkat” – mondta.

 

Szankciók

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere szerint az Oroszországgal szembeni szankciók érvényben maradhatnak az Ukrajnával kötött esetleges békemegállapodás után is – jelentette vasárnap a Wall Street Journal a Reuters szerint. Yellen azt mondta, hogy minden esetleges békemegállapodás felülvizsgálná azokat a büntetéseket, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei szabtak ki az orosz gazdaságra – írja a Journal. „Úgy gondolom, hogy bizonyos békemegállapodásokkal összefüggésben a szankciók kiigazítása lehetséges és megfelelő is lehet” – mondta.

 

Jöhetnek a béketárgyalások?

Ukrajna döntene az Oroszországgal folytatott tárgyalási keret idejéről és tartalmáról – derült ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közötti találkozón az ASEAN kambodzsai csúcstalálkozóján. Korábban az oroszok jelezték, hogy feltétel nélkül leülnének tárgyalni az ukránokkal. Erre reagálva Volodimir Zelenszkij ismét felsorolta Ukrajna követeléseit, miszerint állítsák vissza az ország területi egységét, a háborús bűnösöket ítéljék el, Oroszország vonuljon ki az ukrán területekről. Zelenszkij ugyanakkor nem említette az egyik korábbi követelést, miszerint addig nem hajlandó tárgyalni, míg Vlagyimir Putyin vezeti Oroszországot.

 

Putyin az irániakkal egyeztetett

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt iráni kollégájával, Ebrahim Raisival, és mindkét vezető a politikai, kereskedelmi és gazdasági együttműködés elmélyítésére helyezte a hangsúlyt – áll a Kreml szombati közleményében. A Kreml szerint „a kétoldalú napirenden szereplő számos aktuális kérdés” megvitatása, beleértve a szállítási és logisztikai szektort is. Nem közölte, hogy mikor történt a telefonhívás, és nem tett említést az iráni fegyverszállításról Moszkvának.

 

Küszöbön az új kikötői megállapodás

Jelentős károk keletkeztek a dél-ukrajnai Nova Kahovka duzzasztóműben, miután Oroszország kivonult a közeli Herszonból – közölte a Reuters a Maxar amerikai műholdképeket készítő céggel. Az oroszok kijelentették, hogy még nem hosszabbították meg azt a megállapodást, ami lehetővé teszi Ukrajnának a Fekete-tengeren keresztüli gabonaexportot. Az oroszok továbbra is ragaszkodinak ahhoz, hogy saját élelmiszer- és műtrágyaexportjuk akadálytalanul eljusson a világpiacokhoz.

 

Jön a kadétképzés az orosz iskolákban

Szergej Kravsztov orosz oktatási miniszter kijelentette, hogy jövő szeptemberben visszatér a katonai kiképzés az orosz iskolákba. A programot az orosz védelmi minisztérium támogatja, ami szerint tanévenként legalább 140 órát kell erre a képzésre fordítani.