Visszakozik a hatalom: elfogadták a Klubrádió hiánypótlását, pályázhatnak a korábbi frekvenciájukra

A Médiatanács most már úgy látja, hogy minden üres oldalt aláírt és minden adatot benyújtott a Klubrádió ahhoz, hogy ismét szólhasson a 92,9 megahertzes frekvencián.

2021. február 17. 21:00

Visszakozik a hatalom: elfogadták a Klubrádió hiánypótlását, pályázhatnak a korábbi frekvenciájukra

Az online sugárzásra kényszerülő ellenzéki hangvételű rádió a Médiatanács kedvező döntése értelmében egyedüli pályázó lesz. Az ATV és a NER-közeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. már hétfőn visszalépett a pályázattól, így nincs más, akinek kellene a Klubrádió frekvenciája.

Az LBK visszalépése hétfőn derült ki – írja az ügyről a Telex. Pontosabban az történt, hogy az LBK visszavonta a pályázatról történő kizárásáról szóló jogorvoslati kérelmét.

Egyelőre nem tudni, hogy Klubrádió érdekében odaföntről „leszóltak-e” a Médiatanácsnak és az LBK-nak: lépjenek eggyel hátrébb, de nagyon úgy tűnik, hogy a hatalom visszakozik a nemzetközi botránnyá fajult ügyben.

A Fővárosi Törvényszék döntése értelmében február 14-éig használhatta a frekvenciáját a Klubrádió, azóta csak az interneten hallható az egyik utolsó kormánykritikus rádió. A Fővárosi Törvényszék azzal indokolta a döntését, hogy a Klubrádió  hiányosan küldött adatokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának még tavaly – ezért született a két elmarasztaló ítélet. A rádió vitatta a jogsértést, szerintük csupán adminisztratív hiba történt. A bíróság ennek ellenére úgy döntött: mivel a Klubrádió nem fellebbezett a két ügyben, nem hosszabbítható meg a február 14-én lejáró frekvenciaengedélyük. E nélkül viszont nem rádiózhatnak az FM 92,9 megahertzen.

Arató András, a Klubrádió elnöke szomorúnak, szégyenteljesnek és antidemokratikusnak nevezte a frekvenciavesztéssel járó bírósági ítéletet. Arató szerint ugyanakkor nem érte őket váratlanul az ítélet azután, hogy a bíróság nem vette figyelembe az érveiket. A rádió elnöke úgy fogalmazott: az ítélet megmutatja azt, milyen állapotban van Magyarországon a jogállam.

Címlapon

mutasd mind