Visszabontják a melléképüleket, és a helyükön zöldterületeket alakítanak ki: a műemléki jelleg megtartása mellett újítják fel a Felső Tisza-parti Sóházat – 2. rész

Szeged városát kiváltságos helyzetbe hozta évszázadokkal ezelőtt a só, melyet raktározni kellett. Még ma is áll az egyik ilyen elosztóközpont a Felső Tisza-parton. Az egyedi védettséget élvező ikonikus épületet, a Sóházat most újítják fel, a műemléki jelleg megtartása mellett.
Visszabontják a melléképüleket, és a helyükön zöldterületeket alakítanak ki: a műemléki jelleg megtartása mellett újítják fel a Felső Tisza-parti Sóházat – 2. rész

A Sóház hatalmas, tágas termeket magába foglaló Felső Tisza-parti épületei elvesztették ugyan eredeti, sóraktározó szerepüket, de adottságaiknál fogva továbbra is a nagy árumennyiséget mozgató és raktározó kereskedelem helyszíneként szolgálnak. A Regio Játék 2014 májusában nyitotta meg a Sóház épületében a játékáruházát. Itt korábban is játék-, illetve évtizedekkel ezelőtt diszkontáruház működött. Mivel a főépülethez épített kiszolgálóhelyiségek nagy része elavult műszaki állapota miatt üresen állt, a cég – a műemléki jelleg megtartása mellett – a Sóház felújításáról döntött.

Zöldebb

Ezt támogatta a tervtanács is, amelynek állásfoglalásában egyebek mellett ez olvasható: „A terület nemcsak városképileg, de funkcionálisan is átalakulóban van. A környezet jellege és minősége fokozott építészeti kihívást jelent, amelyre a tervező igényes válaszokat adott. Alapvető elvárás a bővítés környezetbe illesztése, simítása a helyi védett épület jellegének érvényesülése mellett. Erre az igényre az épületbővítés példaértékűen reflektál, a védett épületrész értékét is emeli.”

A szegedi Tér és Forma Építész Iroda tervei alapján tavaly novemberben kezdődtek el a rekonstrukciós munkálatok, amelyek során a főépület homlokzatait meghagyják, a melléképítményeket pedig visszabontják, s helyükön zöldterületeket, játszóteret, valamint fákkal szegélyezett parkolókat alakítanak ki, szem előtt tartva az épület műemlék jellegét.

A Regio Játékáruház részére akadálymentes vevőbejárat készül a Maros utcai udvar felől. Szintén az udvar felől történik a Printker- és a Regio-áruház árufeltöltése. A felújítás és bővítés után az udvar a Felső Tisza part felől is megnyílik, ezzel szervezettebbé téve a belső udvar használhatóságát.

Tágasabb

A felújítás eredményeként egy modern, a vásárlókat magas szinten kiszolgáló épületegyüttes jön létre.

„Egy-egy áruházunk korszerűsítésekor a legfontosabb, hogy a mára már alapvető elvárásoknak megfeleljünk, például legyen megújuló energiával működő légkondicionálás, akadálymentesített bejárat, pelenkázóval felszerelt mosdó, és vásárlóink babakocsival is könnyen tudjanak közlekedni a sorok között” – tájékoztatott Gyaraki József, a Regio Játék ügyvezetője. A kényelmes vásárlást biztosító funkciók mellett további cél a játékbolt tágas, világos és szabadon bejárható eladóterének kialakítása is.

Zajlanak a munkálatok a belső udvaron (fotó: Szabó Luca)

Só a falon

A tervek szerint a megújuló épület homlokzatán a Szeged történetében kiemelkedő fontosságú só is megjelenik majd, mégpedig A só című magyar népmese egyik idézete formájában. A teljes rekonstrukció várhatóan 2021 októberéig tart. A játékáruház az átépítés alatt is zavartalanul üzemel.

Hosszú homlokzat, öt-öt ablaktengely, fakapus bejárat

A két utcával is határos telek két átellenes oldalán, a Felső Tisza-partra, illetve a Maros utcára nézően teljesen megegyező homlokzatokat mutatnak a téglaburkolatos, földszintes épületek – írja a Sóházról Ozsváthné Csegezi Mónika műemlékvédelmi szakmérnök. A hosszú homlokzatot tagoló ívpillérsorok íveibe illeszkednek a széles, szegmentíves ablakok, eredetileg magas parapettel. Mindkét utcára nyílóan az öt-öt ablaktengely között található a körablakos oromfallal és csúcsdísszel hangsúlyozott, nagy, fakapus bejárat, amelyet két oldalról keskeny, félköríves ablakok fognak közre. A bejáratok körül érvényesül leggazdagabban a téglaburkolatban alkalmazott, finom részletképzés a fejezetes pillérekkel, az orommező őket összekötő, lépcsőzetes keretezésével és a nyílások beszegésével. Sajnálatos, hogy a Maros utca felőli homlokzaton anyag és forma tekintetében sok eredeti részlet elveszett.

Szabó C. Szilárd

Írásunk első részét itt tudják elolvasni.

Tovább olvasom