Virtuális tárlatvezetés: Hieronymus Bosch különös világáról készült filmet mutat be a Belvárosi Mozi

Hieronymus Bosch különös világát mutatja be az a művészeti ismeretterjesztő film, amelyet vasárnap délután fél 5-kor Egy zseni látomásai címmel a Belvárosi Mozi is levetít.
Rafai Gábor

2022. június 29. 18:11

Virtuális tárlatvezetés: Hieronymus Bosch különös világáról készült filmet mutat be a
Belvárosi Mozi

Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa címmel készített filmet az Exhibition on Screen sorozat.

 

A művészeti ismeretterjesztő mozi segítségével a nézők egy olyan tárlatra léphetnek be képzeletben, amelynek köszönhetően Hieronymus Bosch művei a világ számos pontjáról visszatértek hollandiai szülővárosába. 

 

A festő negyvennégy fennmaradt műalkotása közül harminchatot állítottak ki 2016. február 13. és május 8. között a Het Noordbrabants Múzeumban. Ezt az egyedülálló gyűjteményt láthatják a filmben a mozilátogatók közvetlen közelről, elkerülve a tömegeket. 

 

A kiállítás kurátorainak és vezető kritikusok szakértői hozzászólásai teszik lehetővé, hogy még jobban megismerjük Bosch-t, és felfedezzük, mi inspirálhatta furcsa, démoni alkotásait.

 

A közreműködők közt ott van Peter Greenaway filmrendező, Rachel Campbell-Johnston, a The Times vezető művészeti kritikusa és Charles de Mooij, a Het Noordbrabants Múzeum igazgatója is.

 

– A film a közeli kameraállásokkal lehetővé teszi, hogy a nézők a művész lenyűgöző képeinek olyan részleteit is nagyítva láthassák, amelyeket ezelőtt sohasem, legyen szó akár az emberevő papról vagy a háromfejű madárról. Amikor olyanokkal beszélgetek, akik látták Bosch műveit, de nem művészettörténészek, mindig az apró, anekdotikus részleteket emelik ki. Részletesen emlékeznek a képekre, például egy eperből kinövő emberre. Az a lenyűgöző Bosch-ban, hogy a képei apró részleteiben élnek tovább – mondta Jennifer Sliwka történész.

 

A film életre kelti Bosch híres oltárképeit is, melyeket eddig csak egyenként láthatott a közönség, s most is különböző múzeumokban találhatóak. Fény derül olyan titkokra is, amelyeket a kiállításra való készülődés során a modern technológiának köszönhetően fedeztek fel a projekten dolgozók.

 

Hieronymus Bosch 1450-ben Németalföldön született, máig a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett karaktere. Művészete minden művészettörténészt zavarba ejt. Mint ahogy életéről, úgy festményei keletkezésének körülményeiről is keveset tudunk.

 

Festményein főképp az emberi bűnöket, gyengeségeket mutatja be és ostorozza. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak olyan összetett, eredeti és fantáziadús ikonográfia részei, amelynek értelme még saját korában is sokszor homályos maradt.