Virágos Magyarország: Szeged lenne az ország legzöldebb városa, és erre minden esélye meg is van

Szeged főterét mutatták meg először a Virágos Magyarország Mozgalom kéttagú zsűrijének, de a szemle során a közelmúltban felújított Oskola utcát és több városrészt is megnéznek a bírálók, akik nemcsak zöldterületeket, hanem a különböző építmények, például a játszóterek állapotát is vizsgálják.
Virágos Magyarország: Szeged lenne az ország legzöldebb városa, és erre minden esélye meg is van

Csupa olyan fejlesztés zajlott az elmúlt években Szegeden, amit a Virágos Magyarországért verseny zsűrije általában keresni, kedvelni szokott. Nem véletlen, hiszen egy város jólétének, sőt, idővel akár túlélésének a záloga is lehet az, hogy mennyire zöld, mennyire környezettudatos megoldásokkal válaszol a klímakihívásokra.

 

„Nagyon jók a benyomásaink. Azt látom, hogy nagyon komplexen és gondoskodón gondolkodnak a városvezetők Szegeden. Jó látni azt, hogy vannak tervek és vannak olyan projektek, amik tervek voltak és mára már megvalósultak” 

 

– mondták szemléjüket a városháza előtti virágokkal és a Széchenyi térrel kezdő zsűritagok a Szeged Televízió kamerái előtt.

 

Magyarországon összesen 349 település nevezett Virágos Magyarország Mozgalom környezetszépítő versenyére. Öt kategóriába osztják a településeket, Szeged 2019-ben már megkapta a Virágos Önkormányzatért különdíjat, idén a legzöldebb város cím elhódítása a cél.

 

Megbeszélés a mozgalom zsűrijével (fotó: Iványi Aurél)

 

A zöldítés első sorban a klímaváltozás miatt fontos – mondta a Szeged Televíziónak Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodás ügyvezetője. Azt is elmondta, a zsűritagok érzékenyek azokra a megoldásokra, amikkel válaszolnak a klímaváltozás adta kihívásokra: 

  • energiaválságra,
  • alapanyagválságra,
  • vízhasználati nehézségekre,
  • a burkolatokra és
  • a forgalom csökkentésére.
  • Azt is nézik, hol és mennyi napelemet használnak,
  • és a távhő kérdése sem közömbös a zsűrinek.

 

A helyszínek felkeresése előtt a zsűri megismerhette Szeged zöldpolitikáját, ami nemcsak a nagyberuházosoknál, hanem lakossági szinten is arra törekszik, hogy minél több zöld felület legyen a városban.

 

Mihálik Edvin zöld város programért felelős tanácsnok azt mondta, 

 

az önkormányzati képviselőink a lakossággal együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy minden közterületen legyenek virágok. Erről szól a virágosztási program. Minden önkormányzati képviselőt meg lehet keresni, ha valakinek a kertjében, amit gondoz, komposztra lenne szüksége. Ezt a képviselők támogatják, és mivel jó együttműködésről van szó, folytatják a jövőben.

 

Hol kezdjük? És ez még csak a Széchenyi tér! Virágról virágra ment a zsűri

 

A Virágos Magyarország versenyre idén rekordszámú nevezés érkezett. Így sok települést kell bejárniuk az ítészeknek. Az eredményre ezért őszig várni kell.