Vinkler László: Szegeden lehet alkotó embernek élni és dolgozni

„Egyre inkább bebizonyosodik, hogy itt, Szegeden lehet és érdemes alkotó embernek élni és dolgozni” – nyilatkozta Vinkler László szegedi festő az egyik utolsó interjújában aTiszatájban. A Szegedi Tükör összeállítása.
Szabó C. Szilárd

2023. február 12. 14:29

Vinkler László: Szegeden lehet alkotó
embernek élni és dolgozni

A Szabadkán született Vinkler László Szegeden végezte el a gimnáziumot. A család akkor költözött Szegedre, amikor ügyvéd apját száműzték Szabadkáról. A Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár és Karlovszky Bertalan volt a mestere. A főiskolával párhuzamosan két évig jogot is hallgatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1935-ben végezte el a képzőművészetit, és még abban az évben ösztöndíjat nyert Rómába, ahol nyolc hónapot töltött a Collegium Hungaricumban. Itt csodájára járt Michelangelo, Raffaelo és Leonardo művészetének. Hazatérése után festette meg az akkor épülő petőfitelepi templom freskóit. Baráti kapcsolatot ápolt Sík Sándorral és Szent-Györgyi Alberttel. A harmincas évek végén Párizsban és Szicíliában járt tanulmányúton. Vinkler leginkább a portréfestéssel aratott korán sikereket, amihez egész pályája során hű maradt.

 

Vinkler László 1939-ben. Kattintson a képaláírásokra, nagyobb méretben megnézheti képeinket! (fotók: Fortepan/Vinkler ZSuzsi)

 

1947-ben megalapította a Szegedi Tanárképző Főiskola Rajz- és Művészettörténeti Tanszékét, amelyet 1957-ig vezetett. Ekkor politikai okok miatt felmentették az állásából, és csak 1972-ben helyezték vissza. Ez idő alatt tovább folytatta művészi pályáját, nem tört meg a festői karrierje, nem hagyta el az alkotói kedve a létbizonytalanság közepette sem.

 

1939-ben Szegeden, a Polgár (ma Gogol) utcai műtermében

 

Németh László író azt mondta róla, hogy „Vinkler László mindent tudott, amit manuálisan egy festőnek tudnia kell, és mindent ismert, amit egy modern embernek és gondolkodónak ismernie kell. Ismerte és őrizte a hagyományt, de nyitott volt az újítás iránt is.”

 

Vinkler László nyolc hónapot töltött Rómában ösztöndíjasként. Csoportkép a római királyi akadémia ösztöndíjasairól, 1936-ban. Vinkler László a padlón ül

 

Vinkler László az egyik utolsó interjújában így fogalmazott:

 

„Egyre inkább bebizonyosodik, hogy itt, Szegeden lehet és érdemes alkotó embernek élni és dolgozni.”

 

Vinkler egyik alkotása szegedi műtermében, 1940-ben. A festőművész és iskolateremtő egész pályája során hű maradt a portréfestéshez

 

1980-ban, alkotás közben érte a halál. Műveinek nagy részét a Móra Ferenc Múzeum őrzi.

 

Nyitóképünkön Vinkler László portréfestés közben 1936-ban Rómában. A cikkünkben említett interjút itt olvashatják el.

Vélemények

mutasd mind