Világviszonylatban is ritkának számító, Magyarországon abszolút egyedülálló, néhány éve még elképzelhetetlen kettős műtétet hajtottak végre Szegeden

Ráadásul teljes egészében metszés nélküli technikával. Nem olyan régen ugyanehhez még két külön nagyműtétre lett volna szükség.
Kovács M. Norbert

2021. december 20. 16:26

Világviszonylatban is ritkának számító, Magyarországon abszolút egyedülálló, néhány éve még elképzelhetetlen kettős műtétet hajtottak végre Szegeden

Egy páciensen két szív-érrendszeri műtétet hajtottak végre a Szegedi Tudományegyetem orvosai – tájékoztatott az intézmény hétfőn. Világviszonylatban is csupán néhány a mostanihoz hasonló esetet ismertettek, Magyarországon pedig ilyen kombinált beavatkozást ezidáig még nem végeztek.

 

Egy 85 éves férfin végeztek transzkatéteres aortabillentyű-beültetést és hasi artériás értágulata miatt fedett stentbeültetést. A beavatkozás teljes egészében metszés nélküli technikával történt.

 

A közlemény idézi Palásthy Zsolt érsebészeti profilvezető főorvost, aki elmondta, hogy a technika és a személyi feltételek fejlődése révén napjainkra megvalósulhatott egy néhány éve még elképzelhetetlennek hitt műtét. Ezt a beavatkozást korábban csak egy nyitott szívműtét majd egy másik időpontban végzett nagy hasi érműtét formájában lehetett volna véghezvinni. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az intervenciós kardiológiai és az érsebészeti munkacsoportok szoros együttműködésében végezték a műtétet.

 

Világszinten is nagy hatása lehet a most elvégzett szegedi műtétnek, mivel olyan speciális helyzetet oldottak meg az orvosok, aminek operatív és klinikai tapasztalatait megosztva ennek a műtétnek a rizikója is tovább csökkenthető – írják a közleményben. Hozzátették: lesznek még hasonló beavatkozások, ehhez egy komplex kardiovaszkuláris kiválósági centrumot szeretnénk kialakítani a közeljövőben.

Címlapon

mutasd mind