Világújdonság Szegedről: mostantól kóser gyufát is gyártanak a gyufagyárban

Teljesen új, innovatív fejlesztés után született meg Szegeden a helyi gyufagyárban a kóser gyufa, amit hétfőtől gyártanak. Elsőre furcsán hangozhat, hogy ilyesmi is létezik, noha vallási szempontból mindez nagyon is indokolt.
Bod Péter

2022. június 13. 19:30

Világújdonság Szegedről: mostantól kóser gyufát is gyártanak a gyufagyárban

A helyi zsidó hitközség vetette fel a szegedi gyufagyár tulajdonló német cégnek, a Europe Matchnak, hogy készítsenek kóser gyufát. A cég gyorsan felkarolta az ötletet, amivel Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke és Kendrusz Attila, a zsidóság helyi vallási vezetője kereste meg a gyufagyárat.

 

Az eseményen részt vett Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke és Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség korábbi elnöke.

 

Hagyományok találkozása – így fogalmazott a kóser gyufa megalkotásáról Hegyes István, a Europe Mach szegedi gyárának kereskedelmi igazgatója, arra utalva a 170 éves helyi gyufagyár és a 120 éves szegedi zsinagógát működtető zsidó közösség összefogásából született meg az új termék, amit világszerte értékesíteni fognak.

 

Az erről szóló hétfői sajtóeseményen Klaus Bruns, igazgató és egyben cégtulajdonos a gyufagyár Bakay Nándor utcai telephelyén elmondta: mindenki azt hitte, hogy roppant egyszerű feladat lesz kóser gyufa megalkotása, de nem volt az.

 

A részleteket már Nesztor Dániel, a Europe Match szegedi gyárának labor- és minőségügyi vezetőjen mondta el. E szerint a gyufafej ragasztóanyaga eddig kizárólag zselatinból készült. A zsidó hagyomány felől nézve ezzel az a gond, hogy a zselatint a sertés feldolgozásából nyerik ki, így pedig az abból készült termék nem lehet kóser.

 

Ezért kellett olyan, növényi alapú ragasztóanyagot találni, ami alkalmas az oxidálóanyag ragasztásához, és megfelel a gyufagyártás követelményeinek. Ahogyan ennek kapcsán Nesztor Dániel fogalmazott: a receptúra Szegeden készült, és tudomása szerint ilyet sehol máshol a világon nem állítanak elő.

 

A kóser gyufa kiegészíti és színezi a szegedi gyufagyár termékpalettáját, mert 90 százalékban továbbra is hagyományos, biztonsági gyufát gyártanak itt. A nagyipari termeléstől elkülönítve, manufakturális körülmények között készülnek a kóser gyufák.

 

 

Naponta 150-200 ezer darabot, ami hozzávetőlegesen 6 ezer dobozt jelent, mert ezek esetben 45 darab extra méretű gyufát csomagolnak egy dobozba. Mint Hegyes István a gyár kereskedelmi igazgatója elmondta: ezek 90 százalékát külföldön fogják értékesíteni. Egyik legnagyobb jövőbeli felvevőpiacuk minden bizonnyal az Egyesült Államok lesz, az ott élő nagy számú zsidóság miatt.

 

Abban bíznak, hogy világszerte minden zsidó család vásárolni fogja a kóser gyufát, és mellette a zsinagógák is. Ezt erősítette meg Kendrusz Attila, helyi vallási vezető is, aki szerint a zsidó vallásúak számára szebbé válik a hagyományos gyertyagyújtás szombatonként és az ünnepnapokon a kóser gyufával.

 

A kóser gyufák alapvetően gyertyagyújtásra lesznek használatosak, ezért kizárólag extra méretben készülnek, két fajta nagyságban, egyedi címkékkel.

 

A szegedi gyufagyárat 2006-ban vette meg korábbi svéd tulajdonosától a német Europe Match GmbH, és mint a hétfői ünnepségen Klaus Bruns igazgató-tulajdonos fogalmazott: dönteniük kellett, hogy bezárják a gyárat vagy fejlesszék. Az utóbbi mellett döntöttek.

 

Jelenleg 95 munkavállalót foglalkoztatnak, naponta másfél millió doboz gyufa készül Európa mára egyetlen gyufagyárában. Svédországban az elmúlt hónapokban zárták be a kontinens másik gyufagyárat. Az orosz–ukrán háború miatt az ukrajnai gyárat hadiüzemmé alakították át, amit nem sokkal később az orosz hadsereg lebombázott.

 

Így konkurencia nélkül termel Európában a kontinens valóban egyetlen gyufagyára, a szegedi. Igaz, hogy Kínából érkezik gyufa az öreg kontinensre, ahol átcímkézik és így árusítják azt.

 

Mindenesetre Szegeden is kevesen tudják, hogy amennyiben Európában valaki gyufát vásárol, akkor az nagy valószínéggel Szegeden készült. Ahogyan korábban már leírtuk: a napi termelés másfél millió doboz.

 

Kóser gyufagyártásban pedig valóban vetélytárs nélküli a szegedi gyár.