Világszínvonal a szó szoros értelmében: a gombák soksejtűségének vizsgálatára nyert ERC-támogatást Nagy László, az SZBK kutatója

Garai Szakács László

2023. január 31. 17:39

Világszínvonal a szó szoros
értelmében: a gombák soksejtűségének vizsgálatára nyert
ERC-támogatást Nagy László, az SZBK kutatója

Az Európai Kutatási Tanács kedden nyilvánosságra hozott döntése alapján Nagy László, az SZBK Biokémiai Intézet Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységének csoportvezetője immáron második ERC grantjét kezdheti meg az intézet falai között. Nem egyszerűen csak pénzt nyertek a munkájukhoz: a kutató a 2017-ben elnyert ERC Starting Grant után pályázott a Consolidator Grantre, ami világszínvonalú munkát tesz lehetővé a szegedi kutatócsoportnak.

 

A Lendület Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoport a gombák evolúciójának vizsgálatára, valamint az ehhez kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatási kérdések megválaszolására fókuszál. A most elnyert ERC-pályázat témája a gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozása, ami a biológia néhány nagy megoldatlan problémájához kapcsolódik és izgalmas alkalmazott kutatási és fejlesztési lehetőségeket hordoz magában.

 

Ezzel (is) foglalkozik a kutatócsoport

 

Nagy László az elmúlt években az ERC- és a Lendület-pályázatok segítségével létrehozott csoportjával olyan eredményeket ért el, amiket a világ rangos, vezető folyóirataiban publikáltak, számos nemzetközi kollaborációs partnerrel ápolnak intenzív kapcsolatot, és világszinten a gomba genomika egyik vezető műhelyeként tartják számon őket.

 

Munkájukkal több áttörést értek el a gombák evolúciójának megértésében, valamint olyan kompetenciákat és referencia-adatbázisokat építettek ki az SZBK-n belül, amelyek által első ízben válik lehetővé a gombák evolúciójával kapcsolatos néhány nagy nyitott kérdés megválaszolása.

 

A csoport új kutatási projektje arra keresi a választ, hogy milyen genetikai változásoknak köszönhetően jelent meg, majd az élesztőszerű és a gyakran kórokozó dimorf gombákban miként veszett el vagy redukálódott a soksejtűség. Azt is vizsgálják, milyen törvényszerűségek állnak a gombák komplex struktúráinak differenciációja mögött.

 

Az ERC támogatása lehetővé teszi, hogy a kutatócsoport a már jól bejáratott nagy áteresztőképességű módszerek mellett még jobban elmélyüljön a funkcionális genomikai, genetikai és mikroszkópiás eljárásokban is. Az alapkutatáson túl, a tervezett kísérletek fontos eredményeket hozhatnak a manapság robbanásszerűen fejlődő gombaalapú bioműanyagok, valamint a gombatermesztés területén. E területen különösen nagy érdeklődés övezi a csoport munkáját Ázsiában, ahol a gombák étkezési és gyógyászati felhasználása – és ennek következtében kutatása is – rendkívül elterjedt.

 

Az ERC Consolidator Grant elnyerése nemcsak pénzbeli, hanem egyben szakmai elismerést is jelent Nagy Lászlónak és kutatócsoportjának, amellyel az Európai Unió élvonalába rangsorolják őket. A támogatással olyan szabad, világszintű kutatást tudnak Magyarországon végezni, amellyel képesek a tudományterületükön belüli pozíciójukat tovább erősíteni.

 

(MTI)

 

Nyitóképünket a Lendület Gomba Genomika és Evolúció Csoport oldaláról töltöttük a csoportkép közepén világoszöld pólóban Nagy László.