Világstaféta 500 nappal a 2024-es párizsi olimpia a megnyitó előtt

Világ körüli stafétát szervezett kedden, 500 nappal a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt a játékokat előkészítő bizottság, valamint - a nagykövetségek közreműködésével - a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium.
Vass Imre

2023. március 14. 20:14

Világstaféta 500 nappal a 2024-es párizsi olimpia a megnyitó
előtt

Budapesten ebből az alkalomból reggel három evezősnyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán - egyetemistákkal, olimpikonokkal -, majd 2024 méteres futás következett, melyen nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek képviselői, egyetemisták vettek részt a Francia Intézet elől rajtolva a budai felső rakparton. A mezőnyben ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, illetve Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora is.

 

A stafétába 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló kapcsolódott, kapcsolódik be a nap során. A szervezők szándéka szerint ezzel kezdődött meg a „végső visszaszámlálás” az ötkarikás játékokra. A staféta Óceániából indulva egy nap alatt körbejárja a világot, Magyarország virtuálisan Litvániát váltotta 9 órakor, majd 10-kor Málta következett a sorban.

 

Az esemény apropóján a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón Julie Thisse, a budapesti francia nagykövetség első titkára arról beszélt, hogy a sportdiplomácia Franciaország számára kiemeleten fontos, „különösen most, hogy közeledik a párizsi olimpia”. Hozzátette: a jövő évi olimpián és paralimpián 13 millió helyszíni szurkolóra számítanak, és úgy kalkulálnak, hogy négymilliárd tévénéző követi majd az eseményeket.

 

 

„Az olimpia nemcsak sport-, hanem kulturális esemény is lesz, elég csak arra gondolni, hogy a megnyitóra nem stadionban, hanem a Szajnán kerül majd sor. Ezzel az a cél, hogy közelebb hozzuk a sportot az emberekhez” - folytatta.

 

Gyulay Zsolt kiemelte, nagyon komolyan veszik a felkészülést és az olimpia jelentette kihívást.

 

„Nagy örömmel tölt el, hogy száz év elteltével ismét Párizsban lesz az olimpia, és örülünk annak is, hogy visszatér Európába, ez számunkra nagyon fontos” - mondta a MOB-elnök, majd megemlítette, hogy delegációval már többször jártak Párizsban és tapasztalataik szerint jól haladnak az előkészületek.

 

Kiemelte, hogy szeretnék, ha legalább akkora lenne a magyar csapat a párizsi olimpián, mint az előzőn volt. Emlékeztetett rá, hogy a MOB feladata olyan környezetet teremteni, melyben a sportolóknak csak a felkészülésre kell figyelniük.