Világítani, fűteni, étkeztetni kell – ezt is veszélyezteti a kormány az elvonásokkal a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint

A hazai önkormányzatok jelenlegi két legnagyobb gondja, hogy elvonják az iparűzési adójuk felét, és mellette a feladatok elvégzésére kapott állami juttatások nem követik az inflációt. Ülésezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.
Bod Péter

2022. április 29. 16:39

Világítani, fűteni, étkeztetni kell –
ezt is veszélyezteti a kormány az elvonásokkal a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint

A hazai önkormányzatok helyi iparűzési adóbevétele (hipa) megközelíti az 1000 milliárd forintot, és ennek az összegnek közel 90 százalékát fordítják a települések az általuk végzett szolgáltatások működtetésére – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel közösen megtartott sajtótájékoztatón.

 

Az önkormányzatok szolgáltatásainak biztonságát veszélyezteti a kormány, amikor elvonja a helyhatóságoktól az iparűzési adó felét.

 

Nagyon komoly gondokkal kell szembenéznie az önkormányzatoknak az infláció miatt, ráadásul a különböző feladatok elvégzésére az államtól kapott normatíva nem nőtt a jelentős pénzromlás ellenére sem.

 

Gémesi György kiemelte, az átlagos inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az élelmiszer-, az energia- és az építőanyagárak, ezek különösen sújtják az önkormányzatokat. 

A településeken biztosítani kell a közvilágítást, az önkormányzati intézmények közüzemi költségeit, ám a megugró infláció miatt ez egyre nehezebb feladat. Legalább ennyire nehéz megoldani a közétkeztetést az önkormányzatoknak, épp az alapanyagok jelentős drágulása miatt. Ugyanez érvényes az önkormányzatok valamennyi építkezésére, beruházására, az árak itt is robbantak – sorolta a gondokat a MÖSZ elnöke.

 

Az önkormányzati érdekvédelmi szervezet levélben keresi meg a kormányt, hogy együtt találjanak megoldásokat a felsorolt gondokra. Partneri viszonyra törekszenek a kabinettel, és a MÖSZ úgy véli, ebben a kérdésben semmilyen keresnivalója nincs a pártpolitikai hovatartozásnak. A korrekt megoldásokban vagyunk érdekeltek – zárta mondandóját Gémesi György.

 

Karácsony: várjuk az uniós forrásokat

 

A Magyarország ellen elindult jogállamisági mechanizmus miatt kérdésessé vált, hogy az ország az elkövetkező időben hogyan juthat hozzá az uniós forrásokhoz – vette át a szót Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke. Mint mondta, súlyos, de nem alaptalan bírálatokat kapott az ország az uniós pénzek hazai felhasználása kapcsán. A MÖSZ a vitás kérdések rendeződését várja. Gyors, elvszerű megállapodás záródjon az EU és Magyarország vitája – mondta végezetül a főpolgármester, mert az ország számára fontos, hogy újra nyitottak legyenek az unió nyújtotta fejlesztési források. 

 

Kérdésre válaszolva Gémesi György úgy fogalmazott, hogy legalább az infláció mértékével kellene emelni az önkormányzatoknak járó normatívákat összegét, hogy az elfogadható legyen a települések számára.

 

Egy másik kérdésre reflektálva Karácsony Gergely elmondta: a főváros nem megy bele abba az utcába, hogy tőlük elvont összegek mértékében csökkentsék a szolgáltatások színvonalat. Egy példával élve úgy fogalmazott: nem lesz járatritkítás a Budapesti Közlekedési Központ vonalain pusztán azért, mert az állam pénzt von el tőlük.

 

Címlapon

mutasd mind