Világhírű örmény rendező mutatkozik be a Pinceszínházban

Először dolgozik Szegeden az örmény rendező, Karo Balyan, aki a helyi és az Aradi Kamaraszínház színészeivel Shakespeare III. Richárdját viszi színre. Izgalmas, kivételes előadás készül, amelyről sajtótájékoztatón beszéltek.
Bod Péter

2022. június 15. 16:18

Világhírű örmény rendező mutatkozik be a Pinceszínházban

A Szeged-Arad színházi tengely tovább működik, és a közös munka új állomása a pénteki bemutató, a III. Richárd, amely a Szegedi Pinceszínházban kerül színre – mondta el bevezetőjében Varga Bálint művészeti vezető.

 

Örömét fejezte ki, hogy olyan illusztris vendéget fogadhatnak Szegeden Karo Balyan személyében, aki a Yerevan International Shakespeare Theater Festival igazgatója.

 

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy Shakespeare-művek rendezésére specializálódott Karo Balyan, Európa sok országában dolgozik, a vendégrendezés számára a napi gyakorlat része. 

 

Szegedre kerülése szorosan összefügg azzal a ténnyel, hogy ismerőse az aradi színház rendezőjének, Tapasztó Ernőnek, és rajta keresztül vetődött fel az a lehetőség, hogy Szegedre jöjjön dolgozni.

 

Fotók: Szabó Luca

 

A rendező kicsit nehézkesen kapott vízumot, és mindent ahhoz kellett igazítani, hogy mikor él a belépésre jogosító okmány, amely egy hónapra érvényes – vette át a szót Kancsár Orsolya, a színház ügyvezetője. Ebből kiderült az is, hogy a színpadra állítást ilyen rövid idő alatt kellett megoldani.

 

A Pinceszínház kis és intim színpadára kellett redukálni a III. Richárd szereplőinek számát és a darab cselekményét. Az eredeti műben közel negyvenöt szerep található, készülő szegediben pedig hét. 

 

A feladat azért sem volt egyszerű, mert azon túl, hogy rövidíteni kellett a szövegkönyvet, Vass István magyar Shakespeare-fordítását össze kellett fésülni a műről készült orosz fordítással is – hangzott el a sajtótájékoztatón. Szokatlan az is, hogy Pinceszínház aradi partnerszínházának rendezője, Tapasztó Ernő most III. Richárd megformálója lesz.

 

 

Mint elmondta: sok nehézséggel járt a váltás, pokoli mennyiségű szöveget kellett megtanulni színészként. A Szeged.hu kérdésére úgy válaszolt: a színház és Karo Balyan közösen választották ki a teljes életműből éppen a III. Richárdot. 

 

A kiválasztás szempontja volt mások mellett az is, hogy különböző nemzetközi és kifejezetten Shakespeare-fesztiválokon a közeljövőben bemutathassák a darabot. Mint kiderült, egy romániai fesztiválról nemrégiben érkeztek haza, és most a Kisvárdára, az ottani színházi fesztiválra készülnek. Alapvetően mégsem ez magyarázza, hogy a III. Richárdot ebben az évadban pénteken mutatják be egyetlen alkalommal, és ezt követően az Amadeus-szal együtt újból szeptemberben kerül színre a Pinceszínházban.

 

Arra a kérdésünkre, hogy a darabválasztásukkal akarnak-e reflektálni politikai, hatalmi és közéleti kérdésekre, a rendező úgy válaszolt, hogy egyszerűen meg kell nézni a darabot. Kancsár Orsolya szerint ők soha nem reflektáltak se a hatalomra, se a politikára. Úgy látja, hogy nem politikai színházat csinálnak. 

 

 

Nem passzírozunk az előadásba semmi ilyenfajta üzenetet – jelezte Tapasztó Ernő, hozzátéve, hogy egy előadásban úgy is benne található az azt létrehozók véleménye a világról, a nélkül, hogy azt kimondanák. 

Egy másik kérdésre az örmény rendező úgy válaszolt: nagyon jól érzi magát egy olyan hangulatos kisvárosban, amilyen Szeged. Majd hozzátette: tudja, hogy a kisváros kifejezés az itt élők számára furcsán hat, de ő a magyar városnál lényegesen nagyobbakban szokott dolgozni.

 

Magyarországon eddig nem dolgozott, és érzékeli, hogy az itteni színészek másként dolgoznak és gondolkoznak, ám ezt a fajta másságot nagyon élvezi.

 

A próbafolyamat részben angolul, részben szinkrontolmács segítségével oroszul folyt – hangzott a szerdai déli sajtótájékoztatón. 

 

Tapasztó Ernő mellett színpadra lépnek: Balog József, Büky Beáta, Éder Enikő, Gyuriska János, Juhász Illés, Kancsár Orsolya, Nagyhegyesi Zoltán, Szentgyörgyi Dániel, Tapasztó Alexandra, Varga Bálint

 

Csütörtökön főpróba, pénteken premier. A kezdés 19.30-kor lesz.