Vigyázzanak, csalók is rámozdulhatnak a népszámlálásra!

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat.
Vass Imre

2022. október 05. 09:03

Vigyázzanak, csalók is rámozdulhatnak a népszámlálásra!

A rendőrség honlapján közzétett közleményben azt írják, hogy aki az online kitöltést választja, az erre létrehozott zárt rendszerben, a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „belépési kód” segítségével tud adatokat szolgáltatni.

 

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy az oldalra belépéskor mindenki győződjön meg arróla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos kifejezés”.

 

Az mindenképpen gyanús, ha csak személyes adataira, anyagi helyzetére, bankszámlája adataira kérdeznek rá, és néhány adat kitöltése után véget ér az adatszolgáltatás. A hivatalos kérdőívek online kitöltése ugyanis legalább 30 percig tart. Ebben az esetben ne mentse el a megadott információkat, ne küldje azokat sehová. 

 

Aki úgy érzi, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, személyesen bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

Címlapon

mutasd mind