Videóban hasonlították össze a NATO és Oroszország haderejét

Egyedül nukleáris töltetek terén van minimális előnye Oroszországnak, minden más, modernnek számító harci eszközzel sokkal jobban áll a NATO.
Cservenák Zoltán

2022. március 14. 09:01

Videóban hasonlították össze a NATO és Oroszország haderejét

A NATO teljes védelmi kiadását több mint egymilliárdszor egymilliárd dollárra becsülik, egészen pontosan 1.030.000.000.000.000.000 dollárra. Az orosz védelmi kiadások összege 51,3 milliárd, azaz 51 ezer 300 millió, számokkal írva 51.300.000.000 dollár.

 

A NATO védelmi költségvetése ezek alapján 20-szor nagyobb Oroszországénál.

 

Nukleáris robbanófejekből a NATO-nak 6305, az oroszoknak 6500 van, a teljes haderő létszáma a nyugatiaknál 6 millió 357 ezer, míg Oroszországnak 3 millió 15 ezer katonája van. A NATO-tagországok 3 millió 712 ezer hivatásos katonával rendelkeznek, Oroszországnak 1 millió 15 ezer van. Tartalékosból 2 millió 851 ezer 832 van a NATO-nál, az oroszoknál 2 millió.

 

Vélhetően logisztikailag a NATO haderejét nehezebb mozgatni, hadiiparban viszont inkább a szövetség erősebb, tehát a fegyverutánpótlást hosszabb távon a nyugati katonai tömb képes könnyebben biztosítani.

 

 

A gazdasági háttér is sokkal kedvezőbb a NATO-országok esetében. Tippelni is nehéz, hogy egy klasszikus háborút meddig bírna a NATO, az viszont az orosz–ukrán háborúból is jól látható, hogy Oroszország az elszigetelődés miatt még fél évig sem bírna egy komoly háborút.

 

Utóbbinak is megvannak a veszélyei, hiszen egyre több szakértő mondja azt, hogy Vlagyimir Putyin elszigetelődése és sarokba szorítása csak fokozza az esélyét az atomfegyverek bevetésének. Igaz – ezen a területen bár jelenleg jobban áll Oroszország –, a NATO mégiscsak több központú katonai szervezet, míg Oroszországot egy komolyabb moszkvai atomtámadással vélhetően gyorsan meg lehetne bénítani.

 

A NATO és Oroszország haderejét összehasonlítani persze csak akkor van értelme, ha az oroszok megtámadnak egy NATO-tagországot, hiszen a szövetség vezetői kijelentették, máskülönben nem vállalnak nyílt háborút Oroszországgal. Az is fontos kérdés, hogy egy nyílt háború esetén, mit tenne Kína, semleges maradna vagy valamelyik fél oldalán harcolna. Utóbbi már egyértelműen a harmadik világháborút jelentené.