Vészits Andrea kurátor és Szabó Róbert kiállításrendező kapta idén a Tömörkény-díjat

Az elismerést minden évben a munkatársak szavazatai alapján ítélik oda a Móra Ferenc Múzeumban. A lassan 30 éves elismerésnek nagy presztízse van az intézményben.
Vass Imre

2022. december 16. 18:04

Vészits Andrea kurátor és Szabó Róbert kiállításrendező
kapta idén a Tömörkény-díjat

A Tömörkény-díjat 1994-ben ítélték oda először, az elismerést – amit minden év decemberében Tömörkény István születésnapjára emlékezve adnak át – Trogmayer Ottó akkori múzeumigazgató alapította. A munkatársak szavazatai alapján a megyei múzeumigazgató ítélt oda díjat. Az utóbbi két évben, a pandémia miatt nem adták át az elismerést, így idén ketten is részesültek benne.

 

Fogas Ottó, a múzeum igazgatója elmondta, a díjnak nagy presztízse van az intézményben, hisz mindenki láthatja, hogy ki és milyen munkáért kapta meg eddig. A díjazottakat pedig ösztönzi addigi jó teljesítményük folytatására.

 

„Nagyon fontos az, hogy a múzeumi környezetben, ahol nehéz a vállalkozói világ bértáblájával küzdeni, találjuk olyan megoldásokat, olyan elismeréseket, amik nem anyagi jellegűek, de érezzék az emberek, hogy ez fontos” 

 

– tette hozzá az igazgató. Az egyik kitüntetett a múzeum névadójának unokája, Vészits Andrea lett, aki a Móra Rengeteg című állandó kiállítás kurátora. Vészits Andrea első könyvét Móra Ferencről írta, az Apapa regénye 1989-ben jelent meg. Gyermekkorától átszövi életét a dédnagyapa, Móra Ferenc hatása. Emlékét számtalan fórumon gondozza, közvetíti együttműködve a közgyűjteménnyel. Ennek része a 2014-es Címtelen könyv című Móra-kötet megjelenése, valamint az idei Boszorkánysziget 28 73 című regénye, aminek egyik főszereplője maga Móra Ferenc. Vitathatatlanul legnagyobb, Móra Ferenc munkásságának ápolásához kapcsolódó munkája a két éve megnyílt Móra Rengeteg című állandó kiállítás kurátori feladata volt. A tárlat mind tartalmában, mind formájában a hazai múzeumi élet egyik ékköve lett.

 

Vészits Andrea elmondta, nagyon meglepte és meghatotta az elismerés. Kiemelte, a dédapja miatt különleges kapcsolat fűzi az intézményhez, amit otthonának tekint, és rengeteg időt tölt az intézményben, olyan is előfordul, hogy ott is alszik. 

 

A másik díjazott nem a múzeum tudományos dolgozói közül került ki, egy olyan ember kapta, aki nélkül az elmúlt években nem jött volna létre kiállítás az intézményben. Szabó Róbert az, aki megjeleníti a kurátorok elképzeléseit és formát ad egy-egy tárlatnak. Az elmúlt évek során olyan sikeres tárlatok tervezése és kivitelezése fűződik a nevéhez, mint 2016-os Pompeji, a 2018-as dinoszaurusz, a tavalyi Sisi vagy a jelenleg is látható cowboy-indián kiállítás. Szintén Szabó Róbert tervezte meg és vezette a múzeum történetének eddigi legsikeresebb kiállítása, a 114 ezer látogatót vonzó A fáraók Egyiptoma című tárlat építését.