Vészforgatókönyvvel kezdi a tanévet az iskolák egy része a tanárhiány miatt

A kormány nyugdíjas pedagógusokkal enyhítené a helyzetet, de ez a szakszervezetek szerint nem jelentene megoldást.
Gyurcsik Dóra

2022. augusztus 20. 15:57

Vészforgatókönyvvel kezdi a tanévet az iskolák egy része a tanárhiány miatt

Már nincs sok idő az idei iskolakezdésig, de sok intézményben még a tantárgyfelosztásokat sem tudták megszervezni, mert nincs elég tanár. A szakszervezetek szerint nem apróbb hiányról van szó: az iskolák pedig már ott tartanak, hogy legyen az bárki, csak vigyázzon valaki a gyerekekre.

 

A Közszféra Állásportálján összesen 1200 tanári álláshirdetést lehet találni országos szinten. Szegeden viszonylag kevés intézmény keres pedagógust, de a megye több településén sokkal rosszabb a helyzet.

 

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Szeged Televíziónak elmondta, sok általános iskolában már nem csupán amiatt kell izgulni, hogy legyen legalább két tanáruk az osztályoknak, hanem már az elsősöknek sem mindig tudnak elegendő tanítót biztosítani.

 

„Milyen jövőjük lesz ezeknek a gyerekeknek, akiknek nem szakemberek fogják az írás, az olvasás és a számolás alapjait megtanítani? Hogy lesznek ők a 21. század munkavállalói, kompetenciákkal felvértezve?” – tette föl a kérdést Gosztonyi Gábor.

 

Az igazgatók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a nyári szünet alatt is sokan elhagyták a tanári pályát. Utánpótlás pedig alig van, a nettó 210 ezer forintos kezdőfizetés nem vonzza a fiatal tanárokat. 

 

A Közszféra Állásportál keresője Szegeden 21 nyitott pozíciót adott ki pénteken, ebből 7 hirdető keres pedagógust. Csongrád-Csanád megyében viszont ennél sokkal rosszabb a helyzet: 9 oldalon át szinte csak betöltetlen tanári állások vannak. 

 

A július 30-i kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt először arról, hogyan akarja a kormány megoldani a közoktatás helyzetét: a háborús veszélyhelyzet miatt ugyanis ősztől újra lehet nyugdíj mellett dolgozni a közszférában. Tehát aki szeretne, az a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább dolgozhat tanárként úgy, hogy mind a nyugdíjat, mind a fizetését megkapja. Ez egyébként már így működik az egyházi és magán intézményekben 2012 óta.

 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja erre azt mondta a Szeged Televíziónak: 

 

„Csak egy évre írták felül azt a jogszabályt, ami szerint közalkalmazotti jogviszony mellett szünetel a nyugdíj folyósítása, korábban ezért nem tudtak maradni a nyugdíjas kollégák. Illetve mindenki abban volt érdekelt, hogy megszüntesse az állami, önkormányzati intézményben a közalkalmazotti jogviszonyát, hiszen nem kapta meg a nyugdíját” . 

 

A szakszervezetek szerint a nyugdíjas pedagógusok közül nem sokan fognak élni a visszafoglalkoztatás lehetőségével. Úgy látják, az Orbán-kormány hiába reménykedik, ezzel az intézkedéssel nem tudja megspórolni a legalább 45 százalékos bérrendezést. 

 

Ezért mindkét érdekvédelmi szervezet kész arra, hogy akár a tanév első napján tiltakozó akciót szervezzen a közoktatás rendbetételéért.

 

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!