Veszélyes hulladék, illegálisan lerakott szemét a Cserepes soron: az önkormányzattal akarják elhordatni a sittet is, de Szeged nem enged

Hatalmas szeméthegyek halmozódtak fel a Cserepes sor Cserép utca és Móravárosi körút közötti szakaszán. Az önkormányzat, amit lomtalanítással el lehetett szabályosan vinni, azt elvitette. A maradék elszállíttatása viszont koránt sem egyszerű, több szempontból sem.
Veszélyes
hulladék, illegálisan lerakott szemét a Cserepes soron: az
önkormányzattal akarják elhordatni a sittet is, de Szeged nem
enged

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. oldalán világosan le van írva, hogy lomtalanítást hogyan lehet kérni, egy-egy ilyen alkalommal milyen hulladékokat visz el a cég. A Cserepes sori szeméthegy jellemzően nem ilyen hulladékból áll össze:

  • építési törmelék,
  • sitt,
  • autógumik,
  • szétvert, szétszerelt szebb napokat is látott háztartási gépek,
  • televíziódarabok

vannak benne, hagy ne soroljuk, nézzék meg Szabó Luca kollégánk tanulságos galériáját! A fotókon az is megfigyelhető, ahogy Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő segédkezik.

 

 

Ennek a szemétnek az elhordását külön meg kell rendelni. A költségeket az ingatlan tulajdonosának kell állnia. És itt jönnek a nehézségek, a bonyolultságok.

 

Ez a terület hetven százalékban önkormányzati tulajdon, harminc százalékban pedig a Cserepes soron élő családok tulajdona. Az ingatlan ebből a szempontból osztatlan, azaz a költségeket közösen kell viselni, a felmerülő költségekről közösen kell dönteni.

 

Azaz ennek a szemétnek az elszállításában Szegednek és az ottlakó családoknak egyet kell érteni és a költségeket közösen kell viselniük. Utóbbival van jellemzően probléma. Korábban is volt arra példa, hogy Szeged elszállíttatta a szemetet, majd a költségeknek a családokra eső részét rájuk terhelték. És azóta is várják, hogy befolyjanak ezek az összegek.

 

Magyarán Szeged azt nem akarja, hogy rendszer legyen abból, hogy időről időre saját költségén kitakarítsa azt a területet, majd oda valahogyan megint felhalmozódik a szemét. Amit aztán megint neki kellene elszállíttatnia, hiszen az ott lakó családok, ahogy korábban, úgy most sem fognak tenni semmit azért, hogy onnan a szeméthegyet eltakarítsák, eltakaríttassák. Hiszen joggal kérhetné számon minden szegedi, hogy akkor az ő telkéről is legyen szíves az önkormányzat elvinni az oda felhalmozott nem kommunális hulladékot.

 

Videónk is van, nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!