Veszélyes a levegő Szegeden, de jöhet javulás

Ismét veszélyes a levegő minősége Szegeden a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn a Facebook-oldalán. Kedden eshet az eső és jöhet némi szél is, ezek javíthatják a levegő minőségét.

2019. október 28. 14:23

Veszélyes a levegő Szegeden, de jöhet javulás

Azt írták: a gyermekek, az idősek, a légúti, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért nem javasolja, hogy veszélyes, illetve egészségtelen levegőminőségű helyeken hosszabban a szabadban tartózkodjanak, nem ajánlja a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást.

A kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés.

A meteorológiai előrejelzés alapján a megélénkülő szél és a csapadék érkeztével kedden várható javulás a levegő minőségében.

Szmogriadó októberben

Arra már több alkalommal is volt példa, hogy Szeged polgármesterének el kellett rendelnie a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ez azonban rendre a fűtési szezon kellős közepén, decemberben és januárban volt jellemző. Az októberi szmogriadó eddig ritka volt. Botka László október 25-én viszont kénytelen volt elrendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A legszennyezes.hu adatai szerint levegő szálló por tartalma 146 százalékos, ez 73 mikrogrammnyi port jelent köbméterenként, ami már az egészségtelen kategória.

Nitrogén-dioxidból, nitrogén-oxidból és ózonból elfogadható, kén-dioxiból tűrhető mennyiség található Szeged levegőjében.

Szeged mellett Kecskeméten, Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Szolnokon is egészségtelen a levegő, tizenegy településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon - kifogásolt a minősége a levegőhigiénés index alapján.

(nyitókép: legszennyezes.hu)

Címlapon

mutasd mind