Veszélyben vannak a pedagógusok, de a kormányt ez láthatóan nem zavarja

Tavaszhoz képest most az egekben vannak a fertőzésszámok, a második hullámot azonban nem követték olyan mértékű biztonsági intézkedések, mint az elsőt. A közoktatásban a tanév többé-kevésbé a szokásos módon kezdődött meg, így az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a pedagógusoknak is kiemelten kockázatos körülmények között kell dolgozniuk. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kormány nem akarja tudomásul venni a tanárok veszélyeztetettségét.

2020. október 12. 14:43

Veszélyben vannak a pedagógusok, de a kormányt ez láthatóan nem zavarja

Egy 39 éves tanár hunyt el múlt héten koronavírusban, de ez a hivatalos statisztikákban nem jelent meg, csak majdnem egy héttel később. Nem ez volt az egyetlen eset, amikor a kormány nem kezelte megfelelően a járvány terjedését az iskolákban. A 24.hu-nak több pedagógus számolt be arról, hogy a megbetegedéseket felületesen, vagy egyáltalán nem vizsgálták ki, a kontaktkutatásba nem vonták be a közvetlen munkatársakat.

A Pedagógusok Szakszervezetének felmérése alapján a tanárok 74%-a érzi veszélyben magát a járvány miatt, ezt pedig várhatóan nem fogja csökkenteni az, a járványügyi szakértők szerint teljesen haszontalan intézkedés, hogy kötelező lázmérőzést vezetnek be az iskolákban.

Súlyosbítja a helyzetet az is, hogy a magyar pedagógusok jelentős része tartozik a veszélyeztetett korcsoportba. Közel felük 50 év feletti, a szakszervezet szerint pedig van olyan iskola, ahol annyi a krónikus beteg dolgozó, hogy nélkülük nem is lehetne működtetni az intézményt.

A kormányzati hozzáállást jól mutatja a táppénzzel kapcsolatban kialakult helyzet is. Kásler Miklós korábban ígéretet tett, hogy a munkahelyükön megfertőződő tanárok 100%-os táppénzben részesülnek majd, ennek ellenére a beteg pedagógusok mai napig csak 60%-ot kapnak, ugyanis a miniszter ígéretét tartalmazó rendelet azóta sem született meg.

Az oktatási tárca ezekről a problémákról eddig nem igazán vett tudomást, ahogyan Maruzsa Zoltán ma reggeli rádióinterjújában fogalmazott:

„Az a preventív intézkedéscsomag, amit az intézmények végrehajtanak, ez a védekezéshez elegendő”

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Vélemények

mutasd mind