Vértói utcabútorok: aggodalomra semmi ok, ez a rozsda, nem az a rozsda, csak a corten acél teszi a dolgát

Aggódva figyelik többen is a Vértónál lakók közül, hogy a 650 milliós forintos, nagyszabású zöldrekonstrukció keretében telepített utcabútorokat máris kiverte a rozsda. Aggodalomra azonban semmi ok, egy különleges építészeti anyag teszi a dolgát, nemesrozsdásodik, mert ez a feladata.
Rafai Gábor

2022. április 21. 14:05

Vértói
utcabútorok: aggodalomra semmi ok, ez a rozsda, nem az a rozsda, csak a corten acél
teszi a dolgát

– A szegedi önkormányzat megbízásából mi terveztük meg a Vértó közterületeinek felújítását. Az volt a feladat, hogy a beruházással jelentősen javuljon az itt élők környezetének a minősége. Ezért a felhasznált anyagok kiválasztásánál első számú szempont volt a fenntarthatóság. Az üzemeltetési költsége ugyanis meglehetősen magas a közterületi utcabútoroknak. A fa- és acélszerkezeteket muszáj rendszeresen kezelni, karban tartani, különben gyorsan pusztulnak. Nekünk az volt a célunk, hogy az esztétikum mellett olyan anyagokat válasszunk, amik nem igényelnek különösebb törődést, ezért is döntöttünk a corten acél mellett – mondta el a helyszínen a Fontos Rómeó, a Fontos Építész Stúdió vezetője.

 

A corten acél napjaink egyre népszerűbb építő és burkoló anyaga, amely a felületén kialakuló rozsdarétegnek köszönheti különleges megjelenését és közkedveltségét. Az anyagot eredetileg ipari célokra használták, de az elmúlt évtizedekben egyedi kinézetű patinarétege miatt a modern építészet közkedvelt anyagává vált.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Magyarországon többek között a budapesti Várkert Bazárban és a pécsi Zsolnay negyedben alkalmazták jelentősebb számban az építészek a „rozsdás fémet”, de Kínától, Franciaországig szerte a világon szívesen alkalmazzák a modern építészetben.

 

– Ez valójában egy nemes rozsdával bevont acél, olyan ötvözet, ami ellenáll az időjárás viszontagságaink. Az is igaz, hogy a társadalmi beállítódottság a rozsdáról nem túl jó. Ezt a rossz szájízt próbálja a corten leküzdeni, ma már világszerte számos jó példája van az alkalmazásának a környezetkultúrában. Ha visszaemlékeznek rá a szegediek, a Dugonics tér felújításakor is szerepet kapott ez az anyag. A felületén képződött réteg valójában egyfajta nemes rozsda, és éppen ez gátolja meg azt, hogy később olyan mélyrozsda felület alakuljon ki, ami teljes korrózióhoz, majd az anyag pusztulásához vezetne – mondta az építész.

 

 

Megtudtuk, nem kell tartani ettől az anyagtól, mert egészségre nem ártalmas, nem fog, később stabilizálódik is a felülete. Az időjárás pedig folyamatosan segít abban, hogy a nemes rozsdaréteg minél hamarabb kialakuljon. Várhatóan fél-egy éven belül a teljes folyamat lezajlik majd, de a felület azután is állandóan változni fog, továbbra is „él” majd az anyag, éppen ez teszi széppé, különlegessé.

 

– A tervezéskor az volt a célunk, hogy a meleg barna fafelületekkel és ezzel a rozsdabarna színnel harmonizáljunk a székelykapuk és a föld színeivel is. Így próbáltunk meg egy egységes arculatot kialakítani a tó körül.