Veres Ács utcai felújítás: hétfőtől indul a rekonstrukció második üteme, a Kálvária téri körforgalmat is részben lezárják

Garai Szakács László

2022. augusztus 11. 13:05

Veres Ács utcai felújítás: hétfőtől
indul a rekonstrukció második üteme, a Kálvária téri
körforgalmat is részben lezárják

A Szegedi Vízmű megbízásából a HÉB Kft. végzi a Veres Ács utcai ivóvíz vezeték rekonstrukcióját, a kivitelezési munkálatok elvégzéséhez szükséges a Kálvária téri körforgalom részleges lezárása.

 

Az első ütem – a Veres Ács utcának a Hajnal és Farkas utca (Kolozsvári tér) közötti szakasza – a tervek szerint halad, és hamarosan elkészül. A második ütemben augusztus 15. és várhatóan szeptember 15. között a munkálatok a Kálvária tér és Nemestakács utca közötti szakaszon folytatódnak.

 

A munka során az utcában elvégzik a teljes gerincvezeték cseréjét a bekötésekkel együtt. A munkálatok befejezése után az érintett szakaszon új aszfaltburkolatot kap az utca. A munka érinti a Kálvária téri körforgalmat is, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani augusztus 21-étől szeptember 12-éig.

 

A 3-as és 3F-es villamos vágányai alatt csőbéleléses technológiával (nem teljes útfelbontással) történik a munkavégzés.

 

A villamosvonalakon

  • augusztus 21-én, vasárnap üzemkezdettől üzemzárásig,
  • szeptember 6-án, kedden üzemkezdettől üzemzárásig, valamint
  • szeptember 12-én, hétfőn üzemkezdettől üzemzárásig

a 3-as villamosvonal Anna-kút–Vadaspark közötti szakaszán, valamint a 3F-es villamosvonal Anna-kút–Fonógyári út végállomás közötti szakaszán ideiglenes vágányzár lép életbe.

 

Ekkor a villamosok Tarján és Anna-kút között közlekednének, hasonlóan a 4-es villamosok mostani közlekedési rendjéhez. Az Anna-kúttól a Vadasparkig, illetve a Fonógyári útig pótlóbuszok járnának a fent említett napokon. A vágányzárhoz kapcsolódóan a villamospótló autóbuszok a Veresács utca megállóhelyet egyik irányban sem érintenék.

 

Máshogy járnak a buszok is: augusztus 21. és szeptember 12. között a 36-os és 76-os buszjáratok is terelőútvonalon közlekednek majd a Dugonics tér és a Kálvária sugárút között Kiskundorozsma, illetve Szentmihály irányába.

  • A 36-os a Dugonics tér–Kálvária sugárút–Londoni körút–forgalom függvényében Rigó utca/Bakay Nándor utca–Boros József utca–Kálvária sugárút terelőútvonalon jár.
  • A 76-os a Dugonics tér–Kálvária sugárút–Londoni körút–forgalom függvényében Rigó utca/Bakay Nándor utca–Boros József utca–Kálvária sugárút–Katona József utca terelőútvonalon jár.

 

Az 55-ös főúton közlekedőket is csak a városból kifelé terelik: a Mars tér–Bakay Nándor utca–Boros József utca–Kálvária sugárút irányába.

 

A munkák előrehaladásának függvényében – várhatóan szeptember közepéig visszaáll a közlekedésben a megszokott rend ezen a szakaszon is.

 

A kerékpárosokat és a gyalogosokat és érintik a változások, sőt, a parkolást is:

  • a Kálvária sugárút–Moszkvai körút–Londoni körút csomópont Londoni körúti ágán lévő gyalogos átkelőhely és kerékpárút ideiglenesen megszüntetik,
  • a Rigó utca Boros József utca és Zoltán utca közötti szakaszán a páros oldalon tilos lesz megállni,
  • a Boros József utca Rigó utca és Kálvária tér közötti szakaszán pedig a páratlan oldalon lesz tilos a megállás.