Verebics Katalin festőművészé Szeged díja a Táblaképfestészeti Biennálén

A REÖK Facebook-oldalán jelentették be a kortárs magyar festészetet reprezentáló XIX. Táblaképfestészeti Biennálé idei díjazottjait.
Garai Szakács László

2022. augusztus 27. 18:10

Verebics Katalin festőművészé
Szeged díja a Táblaképfestészeti Biennálén

Kozma József, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke felidézte, a Táblaképfestészeti Biennálét 1983 óta szervezik meg Szegeden, a Nyári Tárlattal éves váltásban. A kiállítást immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Reök-palotában.

 

– Szeged városának díját idén Verebics Katalin festőművésznek ítélte oda a zsűri – mondta Kozma.

 

Verebics Katalinnak az Ünnep című képe nyerte el az elismerést.

 

 

Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) vezető kurátora emlékeztetett rá, az előző biennálét a pandémia miatt csak az online térben rendezhették meg, így négy évnek kellett eltelnie, hogy ismét a Reök-palota szecessziós épületében mutathassák be a kortárs magyar festészet több mint száz alkotását.

 

A művészettörténész kifejtette, a központban az elmúlt másfél évtizedben végzett következetes munka eredményeként Szegeden a magyar kortárs művészet iránt elkötelezett intézmény jött létre, a Táblaképfestészeti Biennálé pedig egyre inkább a mai hazai festészetet reprezentáló tárlattá vált.

 

 

A vasárnapig látható kiállításon bemutatott mintegy 120 festményt több mint hatszáz jelentkező – az elmúlt két évben készült – alkotásai közül választották ki. A díjak odaítélése során a szakmai zsűri sokféle szempontot értékelt: egyaránt tekintettek volt a művészek életpályájára, a bemutatott alkotások újszerűségére, a festők stílusteremtő képességére, és arra is, ha műveikkel aktuális eseményekre reagáltak – mondta Nátyi Róbert, és hangsúlyozta, a díjazottak a magyar festészet élmezőnyébe tartoznak.

 

– A REÖK elismerését Fürjesi Csaba festőművésznek ítélte oda a zsűri, a Csongrád-Csanád megyei Önkormányzat díját Pirk László érdemelte ki. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismerésével pedig Ázbej Kristófot jutalmazták – közölte a kurátor.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind