Verdi Rigolettójával megkezdődtek az idei játékok a Dóm téren

Ez a Szegedi Szabadtéri Játékok 87. évada. Augusztus 24-ig hat produkció 18 előadására 60 ezer nézőt várnak a Dóm térre. A fesztivált idén Solymos László alpolgármester nyitotta meg.

2018. június 30. 03:10

Solymos László köszöntőjében Szegedről és a fesztiválról a többi között azt mondta:

– Ha megkérdezik a szegedieket, miért szeretnek itt élni, a többség biztosan megemlíti a város gazdag és sokszínű kulturális életét. Ebben a kínálatban kiemelkedő helyet foglal el a világszínvonalú előadásokat felvonultató szabadtéri játékok. Az előadások különlegességét páratlan látványával tovább fokozza a helyszín, a Fogadalmi templom és a Dóm tér, a fesztivál különleges díszlete. A nézőteret körülölelő emlékcsarnokban pedig esténként velünk ünnepelnek a magyar történelem, az irodalom és a tudomány legjobbjai is. Egy biztos, aligha lehetne magasztosabb helyszínt találni a színház szegedi ünnepének, mint ez a tér. Minden adott ahhoz, hogy idén nyáron is felejthetetlen estéket töltsünk el közösen itt, a Dóm téren – mondta az alpolgármester, majd ünnepélyesen is megnyitotta a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018-as évadát.

A fesztivált nyitó Verdi-operát utoljára 1987-ben lehetett látni a Dóm téri deszkákon. A mantovai herceg éles eszű udvari bolondjának, Rigolettónak tragikus történetét most Harangozó Gyula állította színpadra, olyan neves énekesek előadásában, mint Ludovik Kendi, László Boldizsár, Keszei Bora, vagy a két Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, Kalmár Magda és Kováts Kolos.

Az operát szombaton este is láthatja a közönség.

Tavaly szeptemberben mutatta be a Zikkurat Ügynökség minden idők egyik legkedveltebb musicaljét, a Hegedűs a háztetőnt Alföldi Róbert rendezésében. Július 5-én, 6-án és 7-én a Szegedi Szabadtérire is megérkezik Tevje, a tejesember és Anatevka polgárainak története. A Hegedűs a háztetőn most szerepel először a 87 éves fesztivál műsorán.  

Idén is folytatódik a shakespeare-i sikersorozat. Két fergeteges vígjáték után az angol mester leghíresebb love story-ját, a Rómeó és Júliát veszi elő a fesztivál. Július 27-én, 28-án és 29-én láthatjuk majd a „baljós csillagzat alatt született szerelmesek” világhírű történetét.

Magyarországon még sosem láthatta a közönség a ’90-es évek népszerű filmvígjátékából készült musicalsikert, a Westenden és Broadway-n már nézők millióit elcsábító Apáca show-t.

Augusztus 10-én a Dóm téren mutatják be a nyolcszoros Oscar-díjas zeneszerző, Alan Menken darabját, amit összesen hét estén láthatnak majd a nézők.

És ráadásként az idén is lesz Ajándékkoncert: Mendelssohn Hebridák nyitánya, Bizet Az arles-i lány című műve és Dvorák VIII. szimfóniája szerepel majd a Szegedi Szimfonikus Zenekar augusztus 15-i koncertjének programjában.

A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai

Június 29., 30.
Giuseppe Verdi Rigoletto – opera

Július 5., 6., 7.
Bock – Harminc – Stein: Hegedűs a háztetőn – musical

Július 13., 14., 15.
Menken – Schwartz – Parnell: A Notre Dame-i toronyőr – musical

Július 27., 28., 29.
William Shakespeeare: Rómeó és Júlia – próza

Augusztus 15.: Ajándékkoncert

Augusztus 10., 11., 12., 17., 18., 19., 20.
Menken – Slater: Apáca show – musical