Végső búcsút vettek Mécs Imrétől

Utolsó útjára kísérték pénteken az Óbudai temetőben Mécs Imrét. Az 1956-os halálraítéltet, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapító tagját, volt országgyűlési képviselőt Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök búcsúztatta.
Vass Imre

2023. február 10. 18:20

Végső búcsút vettek Mécs Imrétől

A gyászszertartáson, amelyen megjelent számos korábbi és aktív politikus, Beer Miklós kiemelte, hogy Mécs Imre egész élete a jóért folytatott harcban telt el, mert az Isten erre teremtette.

 

Azért harcolt, mert tudta, hogy „szabadságra teremtett minket az Isten”, és szabadság nélkül nem lehet élni. Erre a harcra tette fel az életét - mondta az elhunytról Beer Miklós.

 

Fischer Ádám karmester a barátok nevében kijelentette: „olyan embertől búcsúzunk”, aki életével példát mutatott.

 

Elvei, meggyőződése mellett egész életében kitartott, még akkor is, amikor oly sokan átálltak a hatalom oldalára - mondta.

 

„Nemcsak a történelemben, de a szívünkben is örökre ott leszel” - fogalmazott Fischer Ádám.

 

 

Závada Pál író is arról beszélt, hogy Mécs Imre a szabadságért hajlandó lett volna a legnagyobb kincsét, az életét is feláldozni.

 

Hozzátette: 1956 élménye belső iránytűjévé vált és vezette őt egész élete során.

 

Felidézte, hogy Mécs Imre ott volt a diktatúra lebontásánál és a demokratikus ellenzék bölcsőjénél. Ugyanakkor nem nyugodott bele „a demokratikus intézményrendszer lezüllesztésébe sem” - fűzte hozzá.

 

„Az 56-osok közül az utolsó mohikán, aki megtér teremtőjéhez” - mondta a volt politikusról Závada Pál.

 

Az életének 90. évében elhunyt Mécs Imre sírja Göncz Árpád volt köztársasági elnök nyughelye mellett, Csoóri Sándor költő, író, politikus síremléke közelében van.