Végre itt tartunk: kezdődik az úgynevezett „Vadaspark-ügy” tárgyalása a Szegedi Törvényszéken

Kihúzhatja magát Ménesi Imre: a szocialista képviselő „végigütötte” az esetet, négy év munkája van abban, hogy itt tartunk.

2018. június 14. 07:36

Végre itt tartunk: kezdődik az úgynevezett „Vadaspark-ügy” tárgyalása a Szegedi Törvényszéken

Június 14-én, csütörtökön reggel fél kilenctől a Szegedi Törvényszéken, a 117-es tárgyalóteremben elkezdődik egy tárgyalás. Költségvetési csalás bűntette, úgynevezett „Vadaspark-ügy” a tárgy, V. R. és társai ülnek a vádlottak padján.

A bíróság honlapján össze is foglalták az ügy lényegét:

„A vádirat lényege szerint a szegedi székhelyű cég vezetője 2012. októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A szegedi cég vezetője pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, mely azt befogadta és mintegy 185 millió forint értékben támogatásra érdemesnek ítélte, majd 2013. január 18-án a támogatási szerződést aláírták. A szegedi cég vezetője vállalkozási szerződést kötött egy másik vádlott által képviselt szlovákiai székhelyű céggel a projekt generál kivitelezésére. A szlovák honosságú cég azután valótlan tartalmú szerződést kötött egy brit-virgin szigeteki off-shore céggel az interaktív látogató-tájékoztató rendszer szoftverjének kifejlesztésére annak ellenére, hogy az már korábban a szegedi székhelyű cég rendelkezésére állt, illetőleg azt az eljárás során ismeretlenül maradt személyek készítették. A szerződések alapján a szlovák cég a szegedi székhelyű cég felé 230 millió forintról állított ki számlát a játszótér elemeinek beszállításáról, kültéri tájékoztató konzolok felállításáról, az interaktív látogató-tájékoztató rendszer kiépítéséről. A számlákkal szemben a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési érték tizenöt százaléka volt csak. A valótlan tartalmú vállalkozási szerződések, teljesítési igazolások, valamint számlák alapján a szegedi székhelyű cég vezetője 2013. március 18. és december 13. napja között több részletben mintegy 185 millió forintos összegben hívta le a támogatást jogosulatlanul és ezen összegnek megfelelő vagyoni hátrányt okozott így az Európai Unió és Magyarország költségvetésének.

A vádlottak a bűncselekményből származó pénz eredetének leplezése végett valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek egy liechtensteini gazdasági társasággal a támogatási szerződésekben is hivatkozott szoftver unión kívüli felhasználására. A valóságban azonban a felek között gazdasági kapcsolat nem volt, a szerződéskötéskor a szoftver még el sem készült és a liechtensteini céget képviselő harmadik vádlottnak nem volt felhatalmazása a társaság képviseletérre. A szerződésekre azért volt szükség, hogy többszörös átutalásokkal, off-shore cég bevonásával és a cégek közötti pénzmozgatásokkal a jogosulatlanul felvett támogatás összegét legális eredetűként tüntessék fel.”

Az egész játszótér ügyet négy évvel ezelőtt Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselő robbantotta ki, és tartotta folyamatosan napirenden. A politikus egyből kérte az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal segítségét, ahol gyorsan kiderítették hatszoros túlszámlázás történt a beruházás során.

A sztorival kapcsolatban két korábbi írásunkból idéznénk egy-egy hosszabb részletet.

2017. szeptember elsején Szeged Csongrád megyében újraválasztott fidesz országgyűlési képviselője, B. Nagy Lászlóhoz akkor a kormány Csongrád megyei fejlesztési biztosaként arról és úgy beszélt, amiről és ahogy szokott:

„nincs semmilyen tudomása a vadasparki játszótér ügyéről, és szerinte kevés kivétellel más cégek is megfelelően használják fel az uniós forrásokat. B. Nagy László, Csongrád Megyei fejlesztési biztos szerint a megyében jól használják fel az uniós forrásokat, de amennyiben gond van, azt az illetékes magyar és uniós hatóságok kivizsgálják. A kormánybiztos arról nem tud, hogy Csongrád megyében lenne valami kirívó eset.”

2017. november 27-én Ménesi Imre a szegedi Fidesz-iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt

„a 185 millió forintos csalás szálai a szegedi Fidesz volt elnökéhez, Gyimesi Lászlóhoz vezetnek. A beruházást Gyimesi adta át, aki akkor úgy fogalmazott »Európában egyedülálló játszótér épült Szegeden«. Ménesi szerint tényleg egyedülálló, mivel a teljes támogatási összeget, mind a 185 millió forintot ellopták.”

A lopás olyannyira kirívó volt, hogy bekerült abba a Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország elkészült Fekete Könyvbe, amely a hazai korrupció 2010 és 2018 közötti történetét feldolgozza fel. Ebben olvasható az is a játszótérrel kapcsolatban, hogy a beruházást az a Titan Project's House Kft. végezte el, „amelynek egy évvel korábban mindössze 1,7 millió forint árbevétele volt. A cég vezetője a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez nyújtotta be pályázatát, a támogatási szerződést 2013. január 18-án írták alá. Később kiderült: a játszótér eszközigénye a valóságban 40–50 millió forint lehetett, a játszótéri játékok ára pedig az azokat forgalmazó cég katalógusa szerint mindössze 12 millió forint volt.”

Ménesi Imre bejelentése után kiderült, hogy a Titan Project’s tulajdonosa és ügyvezetője, a valószínűleg most a vádlottak padján ülő V. R. – legalábbis nehéz azt feltételezni, hogy egy másik V. R. monogramú embert vádoltak meg az ügyben. Ami biztos, Nem Veprik Róbertről, a Szegedi Vadaspark első emberéről van szó. „Ez a megvádolt ügyvezető egyébként két trafikkoncessziót nyert el az állami pályázaton, Cseri László fideszes önkormányzati képviselőjelölt pedig, aki dohánycégének kültagja volt, hármat. V. a 2014-es kampányba is beavatkozott a kormánypártok oldalán. A Titan Project’s-t először fantomizálták, majd 2015-ben felszámolás alá került. A szegedi Fidesz–KDNP ekkori közleménye szerint a játszótér az adófizetőknek egy forintjába sem került, mivel EU-s pénzből valósult meg, ráadásul a beruházás évente csaknem tízmillió forint bevételt hoz a városnak.

Eleinte a Miniszterelnökség még arról tájékoztatta Ménesi Imrét, hogy a közreműködő hatóság az ellenőrzések során mindent rendben talált. A Titan Project’s felszámolója 12 millió forint kikiáltási áron hirdette a játszótér berendezéseit egy 2016-os felszámolási hirdetményben, a játékok hardverjeit pedig többszöri nekifutásra 1,6 millió forintért sikerült eladni.”

Innen indul a tárgyalás. Akár ön is végigülheti. Mi mindenesetre ott leszünk, tudósítunk.

Garai Szakács László

Címlapon

mutasd mind