Végleges: a Digit is bekebelezte a NER, Mészáros Lőrinc egykori jobbkezének, Jászai Gellértnek a cége az új tulajdonos

A felvásárlás eredményeként távozott a Digi eddigi vezetősége, új ügyvezetőt neveztek ki. Az üzlethez kellett Orbán Viktor segítsége is.
Kovács M. Norbert

2022. január 03. 17:58

Végleges: a Digit is bekebelezte a NER, Mészáros Lőrinc egykori jobbkezének, Jászai Gellértnek a cége az új tulajdonos

Január 3-án a 4iG Nyrt. 100 százalékos tulajdonába került a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft., és három leányvállalata, miután hétfőn lezajlott a tavaly márciusban bejelentett tranzakció pénzügyi zárása – közölte közleményében a 4iG, a Mészáros Lőrinc egykori jobbkezének számító Jászai Gellért többségi tulajdonában álló, állami megrendeléseket is igen gyakran elnyerő, az utóbbi időben őrületes tempóban növekvő cég.  

 

A tranzakció értéke 625 millió euró, vagyis mintegy 232 milliárd forint, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi vállalatfelvásárlása.

 

A Digi felvásárlása november végén vált véglegessé, ám ahhoz, hogy az üzlet valóban létrejöhessen, még egy versenyhatósági vizsgálatot is le kellett volna folytatni, amire azonban végül nem volt szükség, miután decemberben Orbán Viktor miniszterelnök nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az ügyletet, így a felvásárlást nem vizsgálhatta a GVH.

 

A 4iG közleménye szerint a tulajdonosváltással távoznak a Digi menedzsmentjéből és felügyelőbizottságaiból a RCS & RDS médiakonszern vezetői. A cég operatív irányításával és ügyvezetői feladataival Papp-Gerlei Gyöngyvért bízták meg, aki az Antenna Hungáriától érkezik a távközlési és médiacsoport élére. A 4iG jövőbeli célja, hogy növelje a Digi előfizetői bázisát a lakossági és az üzleti előfizetők körében, bővítse a társaság magyarországi hálózatát és szolgáltatásait – írja a közlemény.

 

A tranzakció pénzügyi zárását követően a Digi és leányvállalatai, az Invitel Zrt., a DIGI Infrastruktúra Zrt., és az i-TV Zrt., a 4iG csoport 100 százalékos tulajdonába kerültek.

 

A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében 2022 első negyedévében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja hazai és nyugat-balkáni telekommunikációs érdekeltségeit, ezzel a 4iG többségi tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben.

 

A 4iG a sikeres Digi-akvizícióval és Antenna Hungária-tranzakcióval a legnagyobb telekommunikációs vállalatok közé lép Magyarországon, illetve egy új, budapesti központtal működő regionális távközlési csoportot hoz létre – áll a részletesebb közleményben.

 

Egyben idézik Jászai Gellértet, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki szerint 

 

új telekommunikációs csoport születik, az Invitech, a Digi, az Antenna Hungária és az AH NET üzleti portfóliója, valamint a vállalatok magas minőségű infrastruktúrája és szakembergárdája kiválóan kiegészítik majd egymást, ez új növekedési pályára állítja a cégcsoportot.

 

Papp-Gerlei Gyöngyvér, a Digi Távközlési Kft. frissen kinevezett ügyvezető igazgatója közölte, hogy 

 

keresik a szorosabb együttműködési lehetőségeket magyarországi és nemzetközi médiaszolgáltató társasságokkal, már rövid távon bővíteni szeretnék a Digi online műsorkínálatát exkluzív tartalmakkal, amik kizárólag a Digi előfizetőinek lennének elérhetőek. 

 

Emellett új üzleti filozófiát terveznek meghonosítani a cégcsoportnál, ami kiszámítható és tervezhető együttműködést biztosít stratégiai partnereiknek.

 

A Digi országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió előfizetéssel (RGU) rendelkezik. A Digi által üzemeltetett hálózatok többsége fejlett száloptikás technológián alapul. A Digi Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 2700-at.

 

Az elmúlt évben magyarországi érdekeltségeinek konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot. A Digi 61, míg leányvállalata, az Invitel további 16 ügyfélszolgálati irodával rendelkezik Magyarország nagyobb városaiban.

 

A 4iG a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Az elmúlt egy évben a társaság papírjának legmagasabb ára 1134 forint, a legalacsonyabb 588 forint volt a magyar értékpapírpiacon.