Véderdők telepítésével igyekszik csökkenteni a klímaváltozás káros hatásait az önkormányzat: tavasszal már ültetik az első fákat

Szeged évek óta nagyszabású zöld beruházásokkal küzd a klímaváltozás káros hatásai ellen. Lassan a végéhez ér a távfűtés átállítása geotermikus alapokra, az elmúlt években pedig egyre több intézményben biztosítják napelemek az áramellátást, már szerelik azokat a napvitorlákat, amik a Kárász utcán enyhíthetik majd a nyári forróságot. A februári közgyűlés pedig elfogadta a város levegőminőségét javító véderdők telepítésének hároméves programját.
Rafai Gábor

2022. február 22. 11:45

Véderdők telepítésével igyekszik csökkenteni a klímaváltozás káros hatásait az önkormányzat: tavasszal már ültetik az első fákat

Szeged az egyik legszennyezettebb levegőjű város Magyarországon. A fejlett közösségi közlekedésének köszönhetően kevesebben autóznak itt, mint más nagyvárosokban, de a szél is keveset fúj, aminek következtében a közlekedésből és a fűtésből származó szállópor nehezen tudja csak elhagyni a várost.

 

Ráadásul, az is nehezíti a helyzetet, hogy Szegedet szinte kivétel nélkül mezőgazdasági területek veszik körbe, ahonnan – ha szeles az idő – könnyen bejut a városba a nagy mennyiségű por.

 

Szeged levegőminőségét szeretné javítani az a program, amelyet Mihálik Edvin Zöld Város Programért felelős tanácsnok terjesztett be a februári közgyűlésre és fogadott el a testület.

 

 

A klímaváltozás káros hatásainak mérséklése érdekében a városi fatelepítések mellett egyre nagyobb jelentőséggel bír és egyre sürgetőbb a városi határterületek zöldítése, azaz a véderdők telepítése. Ezért az idei évtől kezdődően a város önkormányzat több éves, ütemezett véderdő-telepítési programot indít – olvasható a tanácsnok előterjesztésében.

 

– Az első ütem első része márciusban indul. Kiskundorozsmán, a Mester utca 24. számú ház mögötti területtől megkezdődik a telepítés. A kéthektáros területből még fennmaradó kisebb részen őszig kapnak időt a bérlők, hogy elköltözzenek, ezért itt csak ősszel folytatódik a telepítés – mondta Mihálik Edvin, aki azt is hozzá tette, természetesen a telepítés során minden esetben betartják a közművezetékeknél előírt védőtávolságokat. 

 

A területre 2 millió forintért telepítenek őshonos puszta szilfákat.

 

  • Jövőre a második ütemmel folytatódik a program. Ennek keretében a Jura Ipari park közelében 6500 négyzetméternyi legelőt és a Szillér–Baktó–Fertő főcsatorna melletti több mint hétezer négyzetméteres területet telepítik be véderdővel.
  • 2024-ben, a harmadik ütemben valósulhat meg a Maty-éri evezőspálya keleti oldala melletti, erdőtelepítésre alkalmas, hat hektáros rész fásítása.

 

A tanácsnok elmondta azt is, hogy a programot 2024 után is folytatni szeretnék, ezért jelenleg is vizsgálják erdészeti szempontok alapján, mely területek jöhetnek még szóba a későbbi telepítésekhez.

 

A véderdő telepítési program mellett az elmúlt években a városfejlesztési beruházások tervezésénél, a parkok, közterületek rekonstrukciója során is kiemelt szempont volt a fásítás. A szegedi nagyberuházásokhoz kapcsolódóan öt év alatt közel 2 ezer új fát is telepítettek. Ezen felül a város zöld területeire hét év alatt közel 3 és fél ezer park- és sorfát is elültettek a szegedi környezetgazdák. Szegedet jelenleg több mint hetvenezer fa zöldíti, hűsíti. Ezzel a hazai nagyvárosok versenyében az elsők között foglal helyet.

 

Nyitóképünk egy korábbi faültetési akció alkalmával készült (fotó: Iványi Aurél)

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Címlapon

mutasd mind