Szegedi közgyűlés: megvan a város 2022-es költségvetése (frissítve)

Néha többet foglalkoztak a szerkesztőségünkkel, meg velem is, mint a lényeggel. És amikor a napirendi pontokat tárgyalták, akkor is volt, hogy félrement az iram. De végül a lényeg megvan: van Szegednek 2022-es költségvetése és kiírták újra a pályázatot az Agóra vezetésére.
Szegedi közgyűlés: megvan a város 2022-es költségvetése (frissítve)

Szeged közgyűlésének mai ülése már kampányhangulatban telt, nemcsak a napirend volt napirenden –hogy ilyen borzalmasan vezessem fel a történteket. Két napirend kapcsán volt érzelemdúsabb a közgyűlés a szokásosnál a költségvetés tárgyalásakor és az Agóra vezetőjének újrapályáztatásakor. Szabó Bálint sokszor tegezte Botka Lászlót, és ő is és Tápai Péter is elég sokat foglalkozott velem és a szerkesztőséggel is. Ez akár bók is lehetne, de inkább a napirendekkel kellene érdemben foglalkozni. Akkor Korponyai Ernő sem kerül olyan helyzetbe, mint az ülés végén, amikor olyan kérdésben interpellálta Mihálik Edvint, ami benne volt a napirendben – a véderdő telepítése.

 

Tekerjen írásunk végére, onnan olvassa vissza közvetítésünket!

 

 

 

Zárt ülésen döntöttek volna a képviselők a városi kitüntetésekről, de eljárási okok miatt a következő közgyűlésen döntenek a személyekről.

 

Viszont a sportolói elismeréseket megszavazták.

 

Szeged sportolója-díjat kap

  • Bodó Richárd, a Pick Szeged válogatott balátlövője,
  • Varga Katalin parakajakos.

Szeged sportjáért-díjjal tüntették ki

  • Sík Mártont, a Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjét és
  • Szabó Gábort, a szegedi kick-box megalapítóját.

 

Határozathozatalok

13:36 Véget ért a szavazás, minden napirendi pontot elfogadott a közgyűlés. Botka László európai demokráciához méltó választási kampányt kívánt mindenkinek.

 

13:31 Elfogadta Szeged idei költségvetését a közgyűlés, Botka László mindenkinek gratulált hozzá.

 

13:30 Kezdődik a szavazás a napirendi pontokról.

 

Szünet

Zárt ülés

 

Interpellációk, kérdések

12:56 A közgyűlés a tanácsnok válaszát elfogadta.

 

12:55 Mihálik Edvin válaszát nem fogadta el Korponyai Ernő.

 

12:50 Korponyai Ernő interpellálja Mihálik Edvint. És közben saját magát is minősíti: „nem láttam a napirendi pontok között a véderdőt” – mondta a fideszes képviselő.

 

Napirend pontról pontra

12:49 A tizenötös napirendi pont kapcsán Szabó Bálint a Cserepes sori piacról kérdezi a közgyűlést. Botka László válaszol, folyamatban van az átadás. Az állam nem élt elővásárlási jogával.

 

12:48 A tizennégyes napirendi pont következik: Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságok tagjainak és póttagjainak, valamint az országgyűlési választáson közreműködő szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztása. Senki nem szólt hozzá.

 

12:43 Szabó Bálint az első hozzászóló. Az illegális migrációról beszél.

 

12:42 Tizenharmadik napirendi pont következik, a rendőrségi és katasztrófavédelmi beszámoló.

 

12:39 Haág Zalán nem érti, hogy miért ne végezhette volna tovább az eddigi munkáját az Agóra igazgatói székéből. Balázs Csabát Haág is politikai komisszárnak tartja.

 

12:38 Botka László szerint egyértelmű, hogy mi lenne, ha a Fidesz elfoglalná a várost.

 

12:37 Szabó Bálint jó étvágyat kívánt Urbán Tamásnak, majd kikérte magának a polgármester szavait. Szerinte Botka László támogatói is azt mondták, szakmailag nem támogatták Balázs Csabát. Szabó Bálint megkockáztatja, egyszemélyes politikai döntést hozott a polgármester.

 

12:34 Botka László válaszolt Tápainak aki azt is megjegyezte a felszólalásában, hogy Balázs Csaba pártember. Erre azt mondta azonnal Botka, Balázs Csaba Siklós fideszes polgármester tanácsadója továbbra is.

 

12:32 Tápai Péter újra megvédi Chovanecz Katát, kikéri magának azt is, amit a polgármester válaszolt neki.

 

12:30 Mihálik Edvin frakció-hozzászólásként arról beszél, politikai eszközként használja fel a szegedi fideszes ellenzék Orbán Hedviget. Senki nem rúgta ki Orbán Hedviget.

 

12:24 Tápai Péter szerint Botka Lászlónak hallgatnia kellett volna ennek a napirendi pontnak a kapcsán. Tápai Péter nem tud mást elképzelni ebben az esetben csak azt, hogy kifizetőhellyé akarta Botka átalakítani az Agórát. Botka erre azt felelte, mindenki magából indul ki. Szabó Bálint ezután felszólítja a polgármestert, kérjen bocsánatot Chovanecz Katától.

 

12:19 Haág Zalán is Martonosi Évát kérdezi, rendesen iktatták-e Balázs Csaba leveleit. Azt is kérdezi, mi történik akkor, ha mondjuk Szabó Bálint benyújtaná lemondását, majd két nappal később visszavonja? És mi történik akkor, ha Balázs Csaba a lemondását visszavonja? Haág azt is hangsúlyozza, szerintük három napig igenis nem volt igazgatója az Agórában.

 

12:12 Chovanecz Kata kap először szót ennél a napirendnél. Szerinte mellébeszélt ennél a napirendnél Botka László. Chovanecz szerint csúfos, kudarcos, szabálytalan pályázat volt. Azt gondolja, jogosak voltak a kifogásaik, amit népművelői szakértő is kimondott. Chovanecz kíváncsi arra, fenntartja-e a jegyző azt, hogy nem volt szabálytalanság az előző pályázat kapcsán.

 

12:07 A 9–11-es napirendi ponthoz senki nem szólt hozzá, jön a 12-es, az Agóra igazgatói pályázatának kiírása. Botka László hangsúlyozta, nem volt törvénysértés a kinevezéskor. Nem igaz az sem, hogy kirúgta az önkormányzat Orbán Hedviget. Kiírtak egy vadonatúj intézmény élére egy pályázatot, amit nem Orbán Hedvig nyert meg. A kinevezés körüli műbalhé politikai célú volt. Most ugyanazzal a tartalommal ugyanúgy kiírják a pályázatot. Az Agóra egy percig nem volt vezető nélkül, jegyezte meg ezt is Botka László.

 

12:06 Szabó Bálint Botka László alteregójának nevezett, majd elkezdett azon gondolkozni, ezzel kit sértett meg jobban valójában – nem segítek neki. Utána már csak a polgármesterrel foglalkozott.

 

12:04 Tápai Péter hozzászólásával végig engem kritizált akkorra lelkesedéssel, hogy elfeledtem gépelni, nézzék vissza kérem azt a részét a közvetítésnek és nézzék el ezt nekem, köszönöm.

 

12:02 Mihálik Edvin szerint kicsit kisebb egóval kellene hozzászólniuk az ellenzéki képviselőknek a napirendekhez.

 

 

12:00 Szabó Bálint újra perceken keresztül aprítja Mihálik Edvint. Beszélt arról, nulla munkatapasztalata van Mihálik Edvinnek. Ennek kapcsán jegyzi meg Botka László, hogy több mint sértő, hogy Szabó Bálint beszél munkatapasztalatról és kritizál ekképpen.

 

11:57 Chovanecz Kata arra hívja fel a figyelmet a Jura parknál is rengeteg vezeték van a földben, óvatosan ültessék majd ott a fákat.

 

11:54 Mihálik Edvin a barátom. Ezt Szabó Bálint mondta, miközben bírálta a zöld város tanácsnokot.

 

11:51 Haág Zalán is hozzászól. Szerinte sem volt nóvum az előterjesztésben. A Kárász utcai napvitorla nem segít majd a hőségben, a véderdőt nagyon várják ők is.

 

 

11:49 Tápai Péter halványzöld tanácsnoknak nevezi Mihálik Edvint, majd a napirendet is bírálja. Szerinte ez az előterjesztést nem előterjesztés. Úgy gondolja, az erdőtelepítést sem kell túlragozni. Ez a napirend Tápai szerint a komolytalanság netovábbja.

 

11:47 Korponyai Ernő szól hozzá először ehhez a napirendhez. Történelmi pillanatot éltünk meg: egyetért Mihálik Edvinnel. Azt kéri, legyen jól átgondolt koncepció a faültetést.

 

11:45 Hetedik napirendi pont: véderdő-telepítés. Mihálik Edvin ismerteti a napirendet. A beszéde alatt Szabó Bálint folyamatosan megjegyzéseket tesz. Mihálik közli, idén kezdik a faültetést.

 

11:43 Megint Tápai Péter szurkálódik Nagy Sándorral, szerinte értelmetlenül keringetik az autókat a belvárosban.

 

11:40 Szabó Bálint szerint az út- és járdaprogramok, a szabadstrandok és a piacok kapcsán is oda kellene fordulnia Szegednek a kormányhoz. Ezt most nem teszik.

 

11:38 Tápai Péter újra felszólalt: szerinte azért, mert jóváhagyták azt a kereszteződést, még nem jó.

 

11:35 Nagy Sándor válaszol Chovanecznek. Közérdekű adatigénylést adott be erről, válaszolt erre a város.

 

11:33 Chovanecz Kata újra Martonosi Évát kérdezi, köszönte neki az előző kérdéseire a válaszait. Most az Oskola utca kapcsán kérdezi a jegyzőt: a fákat ráültették a használaton kívüli vezetékre, ezt kifogásolja. Ki kell-e venni a használaton kívüli közművezetékeket? – kérdezi a jegyzőt. – Lehetővé teszi-e ezt az építési szabályzat? – kérdezi Martonosi Évát.

 

11:30 Szabó Bálint kritizálja a pályázatok megnevezését éppúgy, mint a tartalmát, majd arról is beszél, hogy lehet az, hogy kistelepülések nyernek pályázatokon, miközben Szeged nem nyert. Nagy Sándor tételesen válaszol a képviselőnek.

 

11:25 Tápai Péter azt jegyzi meg, hogy az okos város program tervezésekor úgy tervezzék meg a beruházásokat, hogy azt valóban okos emberek tervezzék. Szerinte a Belvárosi híd szegedi csomópontja egy káosz.

 

Ez a megjegyzés azt jelenti, azonnal adja vissza Tápai Péter a jogosítványát, és járjon inkább busszal, de akkor is csak a 84-essel, mert az a Bertalan hídon megy át. Mert a jelek szerint teljesen egyértelmű felfestéseket, közlekedési szituációkat nem tud értelmezni. Ez veszélyes! (gszl)

 

11:21 A hatodik napirendi pont következik: Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései. Nagy Sándor külön felhívja a figyelmet az FVS-re, a fejlesztési stratégiára.

 

11:19 Szabó Bálint szerint az alapvető terepmunkákat már most el lehetne végezni Szeged szabadstrandjain. Úgy gondolja, volna mit csinálni.

 

11:14 Haág Zalán ismét: újra felhívja a figyelmet, pályázzon a város a Lapos, a Partfürdő fejlesztéséére. Tervez-e idén ilyen pályázatot. Nagy Sándor hangsúlyozza, most adhat be Szeged, korábban a vízminőség miatt nem volt erre lehetőség. Ha változatlanok lesznek a kiírási feltételek, akkor tud idén pályázni Szeged és fog is.

 

11:13 Nagy Sándor hangsúlyozza, Szabó tudatosan keveri össze a Partfürdő különböző részeit, elemeit. Folyamatosa karbantartásra, fejlesztésre van szükség. Kéri, ne keverje össze a különböző területeken zajló fejlesztéseket.

 

11:12 Szabó Bálint azt mondja, a Partfürdő nagy részét egy, a városnak kedves helyi vállalkozónak a kiszolgálására használják. Mire kell a 65 millió forint Partfürdőre?

 

11:11 Haág Zalán a Sport és Fürdők Kft. támogatásáról kérne részletes kifejtést.

 

11:10 Chovanecz Kata azt kérdezi Martonosi Éva jegyzőtől, hogy ki most az Agóra igazgatója? És a bérkülönbségre is kíváncsi. A jegyző az szmsz-re hivatkozik. Abban benne van, hogy ilyenkor az igazgatóhelyettes vezeti az intézményt.

 

11:05 Tápai Péter gyorsan pontosítja Nagy Sándort, aki köszöni, majd megadja a szót Szabó Bálintnak a napirendhez. Szerinte ezekben a nem túl könnyű években nem a béremelések lennének a legfontosabbak.

 

11:04 Nagy Sándor továbblép a következő napirendi pontra: egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat és önkormányzati fenntartású intézményeket érintő tulajdonosi döntések.

 

11:03 Tápai Péter is megdicsért, állítása szerint teljesen dilettánsan tudósítok. Ezután megismételte a munkahelyekkel kapcsolatos korábbi állításait.

 

 

11:02 Tóth Károly segít Korponyai Ernőnek, aki nem értette azt, amit mondott. Ha önök azt mondják, a baloldali kormányok elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat, akkor a jobboldali kormányok mit csináltak?

 

11:00 Szabó Bálint szerint jó lenne, ha a tízezer forintos támogatásokat is növelné Szeged, úgy gondolja, ennek bőven megvan a fedezete.

 

10:57 Újra Ménesi Imréé a szó. Kicsit helyretette a fideszes hozzászólásokat.

 

10:55 Korponyai Ernő a fideszes kormányzati sikereket sorolja újra.

 

10:51 Szabó Bálint következik. A szociális bizottság tagjaként köszöni a szociális iroda és az intézményrendszer munkáját.

 

10:49 Chovanecz Kata megint: Szomorú amiatt, hogy viccesnek tartja az önkormányzat a nehéz helyzetben lévő emberek sorsát. Újra felteszi az előző kérdését. Bízik abban, végre valaki érdemben válaszol majd erre. „Ilyen emberek tömegesen járnak a fogadóóráinkra, már pertársaságon gondolkodnak.”

 

 

10:47 Tápai Péter szól hozzá, miközben átmenetileg Nagy Sándor alpolgármester átvette az ülés vezetését Botka Lászlótól. Tápai megint megismétli, jó munkahelyeket kellene Szegedre hozni. Szerinte ez a mostani módosítás egy álmódosítás.

 

10:46 Negyedik napirendi pont: A települési támogatásokról szóló 7/2016.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosítása. Botka László röviden ismerteti, miért kell módosítani a rendeletet.

 

10:42 Chovanecz Kata is újra szót kapott, a GDP-ről, az államadósságról beszél. Majd visszatér Szegedre. Megismétli: vannak törvények, jogszabályok, amiket be kell tartani. Állítja, a város szembement a lakástörvénnyel. Kéri Botkát, szóljon az IKV-nak ne szedje tovább az óvadékot. „Számtalan problémával találkozunk, vannak jogértelmezési vitáink is,” mondta a képviselő, majd megkérdezte, mikor fogják a szegediek visszakapni a jogtalanul beszedett óvadékot.

 

10:41 Szabó Bálint beszántatna minket, a Szeged Televíziót és a Szegedi Tükröt.

 

Bevallom, bíztam abban, kicsit hamarabb elkezd velem a képviselő foglalkozni, de ha így alakult, akkor így alakult... (gszl)

 

10:39 Botka László szerint kifejezetten érdekes a fideszes képviselők logikája.

 

10:36 Tápai Péter megdicséri Kovács Tamást. Szépen olvasta fel a kormányt kritizáló mondatokat, mint a bizottsági ülésen. Ezután visszatekint a baloldali kormányokra. „Végighallgattam mindenkinek a sírását, nem tudom, mi a bajuk. Tessenek normális munkahelyeket idehozni!” Szerinte nincs baj, csak muszáj sírni.

 

10:33 Halkó Pál is felszólal: sportszerűtlennek tartja, hogy a kormány felelősségére hivatkozik Szeged költségvetése. Szerinte Botka Lászlóék összetévesztik a várost a városházával.

 

10:30 Tóth Károly is szót kapott. Szerinte kevés szó volt arról a fideszes képviselőktől arról, mi mindent vett el az évek során az Orbán-kormány. „Tíz éven át elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat.” Sorolja a különadókat, amiket Szegednek fizetnie kell. Azt is mondta, a luxembourgi ítélet fejenként 600 ezer forintos veszteséget jelent minden magyarnak. Ezért is kell szerinte kormányt váltani.

 

10:28 Botka László szerint nincs miért dicsekedni a fideszes képviselőknek a minimálbérrel sem. Annak több mint fele landol az államkasszában, miközben Európa legmagasabb áfáját kell fizetnie kell mindenkinek számos árucikk után.

 

10:26 Korponyai Ernő könyörög Botka Lászlónak, ne fogadja meg Ménesi Imre szavait. Majd gratulál ahhoz, hogy Szeged nyeri a legtöbb EU-támogatást. Ezután az adóváltozásokról beszélt. Chovanecz Kata hozzászólását is erősíti. Szerinte szociálisan rászorulóktól szed be óvadékot Szeged, ami, állítja, szabálytalan.

 

 

10:24 Szénási Róbert is a költségvetéshez szól hozzá. A gépjárműadóról beszél. Először ennek kapcsán 650 millió forintról, majd 500 millióról kellett lemondania Szegednek. Ez a pénz azért volt fontos Szegednek, mert ebből újította fel az utakat. Azt is aláhúzta, hogyan csökkent a közösségi közlekedés kormányzati támogatása. Teljesen kivonult az állam ennek a finanszírozásából.

 

 

10:21 Szécsényi Rózsa visszatér a város költségvetéséhez. A központi költségvetés számait látva azt kell megállapítani, a kormány folytatja az elvonásokat, az önkormányzatok kivéreztetését. Közben a Szabó Bálint által is felsorolt önkormányzatokat támogatja csak a kormány. Sorolja Szécsényi Rózsa azt is, milyen bevételeket vont el a kormány. Arról is beszél a képviselő, olyan adókat ró a kormány a városra, ami komoly kiadásokat jelent neki.

 

„Lehetetlen helyzetbe kerültek a nagyvárosok. Már a kormánypárti városvezetők is azt mondják, változtatni kell ezen.”

 

10:18 Botka László erre azt feleli, Szeged az elmúlt években nulla forint kormányzati támogatásból 700 önkormányzati szociális bérlakást adott át a város. Debrecenben közben licitálni kell a rászorulóknak a szociális bérlakásokra, az kapja ott meg a szociális bérlakást, aki a legmagasabb árat ajánlja.

 

10:15 Chovanecz Kata a jelenről kezd beszél, a bevételi és kiadási oldalról. Köszöni a szociális alapba helyezett pénzeket. De szerinte nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy emelik a bérleti díjakat az IKV-nál.

 

10:12 Megint Szabó Bálint beszél. Szerinte a polgármester arról beszélt a költségvetés kapcsán, ami nincs benne.

 

10:10 Botka László is átismétli az adósságszolgálatot. Arra hívja fel a figyelmet, hogy megszabadították Szegedet egymilliárd forintnyi adósságot, egyúttal elvettek kétmilliárd forintnyi bevételt is. „Így szabadították meg Szegedet az adósságtól...”

 

10:05 Ménesi Imre a következő felszólaló. „Tudomásul kell venni, valójában semmilyen kompenzációt nem adtak!” Ménesi Imre azt mondja inkább álljunk meg, ne menjünk még hátrébb. Szerinte Szeged a sok elvonás, sanyargatás ellenére a sporttámogatásokat sikerült a járvány előtti szintre visszaállítani.

 

Gratulált Jászapáti Petra és Kónya Zsófia olimpiai bronzérméhez.

 

Ménesi Imre az államadósságról, a Szegedtől átvállalt adósságról is beszélt, hangsúlyozta, ezt is valójában a bajban lévő fideszes városok miatt csinálta annó a kormány.

 

 

10:01 Botka László pontosítja Haág Zalán mondatait. Korrigálja a képviselő által mondott számokat. A helyi iparűzési adó itthagyására is reagál: az alkalmas a legkevésbé a kompenzálásra. „Miért is?” – kérdeznek közbe. Botka László továbbképzi a fideszeseket ennek kapcsán. Azt is mondja, másfél éve nem emelhet díjakat az önkormányzat, közben az állami szektor díjai brutálisan emelkedtek. Kimutatták, a magyar kormány nyújtotta a legkevesebb támogatást a koronavírus-járvány alatt.

 

„Ez a valóság, erre már csak üvöltözéssel tudnak reagálni, ész érvekkel nem.”

 

9:55 Haág Zalán folytatja, ahol Korponyai Ernő abbahagyta. Kiemeli a hárommilliárd forintos elvonást, amit megint úgy kommunikál, hogy azt nem elvonja a kormány, hanem a vállalkozásoknál hagyja. Ezután felsorolja a sportberuházásokat, az uszoda, a sportcsarnok megépítését. Ő is megemlíti a nyolc elektromos buszt meg a négy önjáró trolit, amit Korponyai is mondott

 

9:51 Korponyai Ernő frakció-hozzászólásként szól hozzá. Baloldalazással, gyurcsányozással kezd. Szerinte érdekes azt olvasni, hogy a kormány kivérezteti Szegedet. – Említették a szolidaritási adót! Szeged egy szolidáris város, nem? Mi ezzel a probléma? – „kérdezte” Korponyai.

 

9:46 Kovács Tamás makrogazdasági mutatókkal kezdi: az állami költségvetést decemberben öt százalékos inflációra korrigálta Magyarország költségvetését azért, mert tavaly év közben megduplázódott az infláció alig fél év alatt. Nőtt az államadósság mértéke is, nyolcvan százalék, ezt idén hetvenhét százalékra akarja levinni Varga Mihály.

 

 

– Hova folytak a pénzek? Mindenkinek a fantáziájára bízom... – mondta a gazdasági alpolgármester.

 

9:44 Botka László után Kovács Tamás költségvetési expozéját hallgatja a közgyűlés.

 

9:40 A 3-as napirend van már napirenden, az idei költségvetés, Botka László röviden ismerteti a legfontosabb tudnivalókat. 

 

Hangsúlyozza, a koronavírus-járványt arra használta ki a kormány, hogy további elvonásokkal sújtsa az önkormányzatokat, így Szegedet is. Szegedtől tízmilliárd forintot vont el a kormány. Közben a kormány azt kommunikálja, kompenzálja a városokat. Ehhez képest a tízmilliárdos elvonást 1 milliárd 800 millió forinttal „kompenzálták”. Botka László jelezte azt is, erre a kompenzálására idén még csak ígéret van, ha nem kapja meg ezt sem Szeged, akkor módosítani kell majd a büdzsét és komoly elvonások is várhatók.

 

9:36 A 2-es napirendi pont jön. Meg Szabó Bálint. Szerinte miközben ő szegedi problémákról beszél, addig a polgármester róla. Botka László higgadtan felel neki, a mélykúti eseményeket ismételték át, miközben Szabó leszennylapozott minket és a Szegedi Tükört is.

 

9:34 Fodor Antal azt válaszolja Szabónak, ők így is örülnek a beruházásnak. Tápai Péter is újra szót kapott, Mihálik Edvinnek válaszolt, majd megint jött Szabó Bálint, aki újfent sértegette Botka Lászlót. Szerinte nem álproblémákról beszél.

 

9:27 Botka válaszol Szabónak, szerinte elégséges volt amit válaszolt, megjegyezte, Csányi Sándorról és a Pick Szegedről beszélt nem túl hízelgően Szabó Bálint. Nagy Sándor is válaszol: a Pick Arénánál egy edzőcsarnok épül, az nem fog plusz forgalmat generálni. A Vértói útnál nem lesz felüljáró, leginkább azért, mert azt nem is Szegednek kellene megépíteni, hanem az államnak. Majd lebotkalacizza a polgármestert, akiről azt is kijelenti, oligarcha.

 

 

9:24 Az 1-es napirendhez egyből hozzászól Szabó Bálint, két dologgal foglalkozik. Az egyik a szerinte Csányi Sándor által megvalósuló újabb kézicsarnok az, amihez hozzászól. Szerinte most már ott tartanak Felsővároson, hogy lassan az ott lakók már a városrészben sem tudnak megállni, ha van ott egy tömegrendezvény. Hiányolja a parkolókat: hogyan oldják meg a parkolási gondokat? A másik téma, az a vasúti felül vagy aluljáró hiánya, ami szerinte kellene a vértói úthoz. „Elköltünk többmilliárd forintot” a felújításra, de szerinte nincs rendben az, hogy akár tízpercenként várni kell ott a vasúti közlekedés miatt.

 

9:23 Elfogadták a napirendet.

 

9:22 Botka László azt mondja a 13-as napirendi pont kapcsán Szabó Bálintnak, most is meghívták a rendőrségi katasztrófavédelmi vezetőket, akiket végül a koronavírus-járvány miatt csak a bizottsági ülésen hallgattak meg. Ott elfogadták a beszámolójukat.

 

9:21 A napirend megszavazás következik. Szabó Bálint szerint a 12-es és a 13-as napirendet le kellene venni: az Agórával kapcsolatos napirendről van szó és a rendőrségi, katasztrófavédelmi beszámolókat is levetetné.

Napirend előtt

9:16 Tápai Péter gratulációval kezdi. Nem támadja senki a polgármestert, kihagyták a kampányból, ehhez gratulált. Szerinte a szegediek az elrontott beruházások, a használhatatlan kerékpárutak érdeklik. Majd a röszkei kerítést is megemlíti. Azt javasolja Mihálik Edvinnek, tekintsen ki a világgazdaságra – ez az infláció kapcsán jutott eszébe Tápai Péternek.

 

9:13 Avramov András is hozzászól: a sándorfalvi hulladéklerakóról beszél. „Szeged zöld programjához szervesen illeszkedik a most megvalósított beruházás.” A képviselő részletesen ismerteti a legújabb beruházást a hulladéklerakóban.

 

9:11 Haág Zalán a következő felszólaló. Szerinte aki egyszer megégette magát, az mindig félni fog a tűztől. Majd Gyurcsány Ferencről kezd el beszélni, amit zajos kis taps kísér. Majd ezután az élelmiszerárstopra hívja fel a figyelmet. Ezután rezsizett. Majd jöttek a pénzosztások, a rekordnagyságú gazdasági növekedés, a foglalkoztatás.

 

 

9:08 Mihálik Edvin a következő felszólaló. A KSH adatai szerint az infláció még magasabb volt januárban, mint tavaly decemberben. „Még brutálisabban drágultak az élelmiszerek, ezt minden szegedi érzi a pénztárcáján, politikai oldalaktól függetlenül. Ezt nem tudja ellensúlyozni a Fidesz hitelből folytatott pénzosztása.” Ezután a luxembourgi ítéletről beszélt, elmondta, veszélyben vannak az uniós források. „Magyarországnak szüksége van az uniós fejlesztési forrásokra.” Azt szeretné, ha Magyarország az Európai Unióban maradna.

 

9:05 Fodor Antal a következő. Szerinte a városlakók közül a béketelepiek lehetnek leginkább elégedettek az idei költségvetéssel: elkezdődik az „ELI-út” építése. Részletesen ismerteti a beruházást a tanácsnok. „Fellélegezhetnek a Csallóközi utca, a Hosszú utca lakói az átmenőforgalom miatt.” Megjegyzi azt is, a beruházás után Szeged önerőből felújítja a Hosszú utcát is. Hétfőn átadják a munkaterületet, másfél éve lesz a kivitelezőnek, hogy elvégezze a munkát. Kéri az ott élők türelmét a munka befejezéséig. „Egy modern, és értéknövekedett városrészt kapunk majd vissza.” Elmondja azt is, lakossági fórumot is szervez a beruházás kapcsán.

 

9:01 Kozma József napirend előtti felszólalásával kezdődik a közgyűlés. Szerinte egyetlen Szegedet lehet építeni, a megosztó közösség nem működik. Folyamatosan fejleszti a város a közösségeknek teret adó épületeket, művelődési házakat. A mindennapi élet feltételeinek javítása látható a lakótelepeken éppúgy, mint a kertvárosokban, mondja Kozma József.

 

9:00 Kezdődik a közgyűlés. Botka László köszönti a megjelenteket. Megnyitja az ülést.

 

Korábban írtuk:

A tavalyi költségvetés zárszámadása és az idei költségvetés elfogadása lehetnek a legfontosabb témái a mai közgyűlésnek. 

 

De emellett

  • újra kiírják Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatói pályázatát és
  • tárgyalnak az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságok tagjainak és póttagjainak,
  • valamint az országgyűlési választáson közreműködő szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztásáról valamint Szeged Megyei Jogú Város kitüntetéseinek adományozásáról is.

 

Tartsanak velünk! A Szeged Televízió élőben közvetíti a dísztermi történéseket, mi itt percről percre követjük az eseményeket.

 

A napirendi pontokat ide kattintva találja meg.