Vasútvillamos: november 2-ától munkanapokon reggel lesz még két járat

Garai Szakács László

2022. október 22. 14:55

Vasútvillamos: november 2-ától
munkanapokon reggel lesz még két járat

A vasútvillamos augusztus óta bevezetett félórás menetrendi alapüteme további reggeli járatokkal is kiegészül – közölte a MÁV-Start.

 

Hódmezővásárhely vasútállomásról munkanapokon 6:19 és 7:19-kor is indulnak járatok, így a csúcsidőben 6:01, 6:19, 6:30, 7:01, 7:19, 7:30-as indulással segítik Szegedre utazókat. Késő este egy vasútvillamos-járat az új menetrend szerint Szeged vasútállomásról 23:24-kor indul Rókus vasútállomás és Hódmezővásárhely felé: a Budapestről késő este beérkező utolsó Napfény IC utasai is kényelmesen elérhetik. A MÁV azt is írja, „a járat csütörtöki, pénteki és szombati napokon hosszabb útvonalon közlekedik, 0:15-kor érkezik meg Hódmezővásárhely vasútállomáshoz” – ezt még meg kell fejtenem, ha sikerül szólok, sokat segít majd a vasúttársaság válasza, ahogy az is érdekel, és remélem, erre is felelnek, hogy a reggeli csúcsban Szeged felől is sűrítenek-e.

 

A sűrítés miatt új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok számos autóbuszvonalon Csongrád-Csanád és Békés megyékben.

 

A menetrendi változásokkal a Szentes, Mindszent, Székkutas és Békéssámson, valamint Hódmezővásárhely között közlekedő autóbuszok jellemzően ütemes menetrend szerint indulnak, és Hódmezővásárhelyen az autóbusz-állomás melletti Kálvin János téri tramtrain megállóban 5–9 perces átszállási idővel csatlakozást teremtenek a Szeged felé, illetve a megyeszékhelyről közlekedő vasútvillamosokhoz. Szeged és Hódmezővásárhely között az autóbuszok és a vasútvillamosok napközben együttesen tizenöt percenként indulnak.

 

Tanítási napokon Hódmezővásárhelyről reggel 6:15 és 7.00 között a vasútvillamosokkal és a Volánbusszal együtt öt percenként lesz Szegedre eljutási lehetőség.

 

Szentesről Mindszenten, illetve Barattyoson át Hódmezővásárhely érintésével Szegedre vasútvillamosra történő átszállással, valamint egyes autóbuszjáratokkal közvetlenül is lehet utazni. A hétvégi időszakban a vasútvillamoshoz csatlakoztatva új éjszakai járatok is közlekednek Hódmezővásárhely–Mindszent–Szentes és Hódmezővásárhely–Székkutas viszonylatokban, bővítve ezzel az eljutási lehetőségeket.

 

A változás elsősorban az alábbi buszviszonylatokat érinti:

  • Szeged–Hódmezővásárhely
  • Szeged–Hódmezővásárhely–Mindszent–Szegvár–Szentes–Csongrád
  • Szeged–Hódmezővásárhely–Barattyos–Szentes–Csongrád
  • Szeged–Hódmezővásárhely–Székkutas–Orosháza–Békéscsaba–Gyula
  • Hódmezővásárhely–Erzsébet–Békéssámson–Tótkomlós–Orosháza
  • Szeged–Mindszent–Szegvár–Szentes

 

A menetrendi változásban érintett viszonylatokra az október 28-áig megváltott helyközi autóbuszbérletek az érvényességük időtartamán belül ideiglenesen felhasználhatók átszállásos utazásra a vasútvillamoson is érvényes bérleten szereplő viszonylatmegjelölés szerint.