Vasutasok Szakszervezete: sokan felmondhatnak a MÁV-nál, ha nem lesz elég meleg, és a védőitalt is elveszik

Levélben kérik Orbán Viktort a vasutasok: tanácsadóival gondolják át a 18 fokos hőmérséklet-korlátozást az állami intézményeknél, így a MÁV-nál is.
Szeged.hu

2022. szeptember 27. 21:50

Vasutasok Szakszervezete: sokan felmondhatnak a MÁV-nál, ha nem lesz elég meleg, és a védőitalt is elveszik

Vonja vissza, de legalább alaposan értékelje át a kormány az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletét – követeli Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében a Vasutasok Szakszervezete. Azt írják: a MÁV munkahelyek nagy részén képtelenség betartani a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást. A vasutasok attól félnek, hogy a nem megfelelő hőérzet fáradsághoz, koncentrációcsökkenéshez, egészségügyi panaszokhoz, megbetegedésekhez vezethet.

 

Meleg János a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában kedd este azt mondta:

 

„Ez rosszabb helyzet lesz a sztrájknál. Szégyen. Ma jártam a vezérigazgatóság épületében, ahol irodisták dolgoznak, nagyon sok panaszt hallottam Nagyon sokan komoly gondolatokat fogalmaznak meg. Egy darabig, egy hétig, két hétig lehet nagykabátban ülni, meg plédekben az irodákban, de hosszú távon ezt nem lehet elviselni” 

 

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint sokan úgy gondolják most, hogy 

 

„elmennek betegállományba vagy nem jönnek a vasúthoz. Ilyen munkakörülmények között nem fognak itt dolgozni”.

 

Az érdekképviselet elnöke egyértelmű igennel válaszolt a műsorvezető arra vonatkozó kérdésére, hogy ezek a munkavállalók akár el is hagyhatják a MÁV-ot.

 

Meleg János azt is elmondta, a vasútnál sokan szabad ég alatt dolgoznak, a munkát időjárástól függetlenül elvégzik, ezért a hideg és a csapadék is nehezíti a dolgukat. 

 

„Amikor a 12 órás szolgálatot leteljesíti valaki, akkor elázik, bemegy a melegedőnek most már nem nevezhető helyiségbe, ott meg kellene száradjon a ruhájának, vagy abban a vizes ruhában kell tovább ülni. Ebből következik, hogy hamarosan súlyos betegséghullám fog végigsöpörni, ez a munkáltatónak sem lesz jó.”

 

Már nem kötelező védőitalt adni

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke úgy véli, a kormányzati tanácsadók hibáztak, amikor mindenkire ráhúzták a 18 fokos korlátozást az állami szférában. Meleg János emlékeztetett:

 

az új szabályozás szerint a munkáltatóknak már nem kötelező védőitalt adni, szerinte ez azt is jelenti, hogy nem is adják majd.

 

A szakszervezeti elnök hozzátette:

 

„Járni jár, de nem jut – szoktuk ezt mondani. Nagyon elő fog fordulni, hogy nagyon sok munkáltató meg fogja ezt szüntetni, nem adja majd a munkavállalóknak”.

 

A 18 fokos szabállyal a kormány egyébként felülírta a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló együttes rendeletet, ami 2002 óta előírta, hogy

  • ülőmunkánál, szellemi munkánál 20–22 fokot,
  • könnyű fizikai munkánál 18–22 fokot,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18 fokot,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12–14 Celsius-fokot kell tartani.

Címlapon

mutasd mind